Szeged és környéke

2011.05.25. 17:06

Virág-per: 15 napon belül ki kell üríteni a cukrászdát

Szeged - Csúszik a Virág nyitása: a felszámolás alatt lévő kft. indítványai, valamint a perbe belépő György Sándor követelései miatt. Utóbbi tulajdonjogot szeretne, perli Szegedet. Szakértő kirendelése és halasztás a szerdai tárgyalás eredménye.

Delmagyar.hu

A szerdára meghirdetett tárgyalás előtt, a felperes, Szeged Megyei Jogú Város képviselője és az alperes jogi képviselője a folyosón beszélgetett. A felszámolás alatt álló Virág Cukrászda Kft., a bérleti szerződés felbontása és a tulajdon értékesítése után sem adta át a kulcsot, így az új tulajdonos, Szeged Megye Jogú Városa nem tudja birtokba venni a Virágot.

A tárgyalást vezető bírónő elmondta, hogy az ideiglenes intézkedés kapcsán a bíróság végzést hozott, a bíróság elrendelte a Kis és Nagy Virág Cukrászda kiürítését. A végzés ellen az alperes fellebbezett, ennek ellenére, ha 15 napon belül nem tesznek eleget a felszólításnak, a város végrehajtathatja a kiürítést.

Egy régi kép. Itt még működött a Virág. Fotó:

Egy régi kép. Itt még működött a Virág.
Fotó: Horváth Gergely https://picasaweb.google.com/scaramuccio/Szeged#

Szeged városát képviselő [namelink name="Bene István"] a tárgyaláson elmondta, kérte a megyei bíróságot, kötelezze az alperest, a Virág cukrászda átadására, valamint – mivel jogcím nélküli használó – 2010. szeptember 8-ától, a kiköltözés napjáig fizessen havi 1,2 millió forint plusz áfa használati díjat.

Szerződés albérletben

A felperes a tulajdonában álló Kis Virág Cukrászda üzlethelyiséggel, a Virág Cukrászda Kft.-vel bérleti szerződést kötött. A Virág Cukrászda Kft. a Kis Virág Cukrászdát továbbadta albérletbe az alperesnek, valamint a tulajdonában álló Virág Cukrászda üzlethelyiséget is bérbe adta. A Virág Cukrászda Kft. felszámolás alá került, a felszámoló a Kis Virág Cukrászdára és Virág Cukrászdára kötött bérleti szerződéseket azonnali hatállyal felmondta, a Kis Virág Cukrászda bérleti jogát és a Virág Cukrászda tulajdonjogát értékesítésre meghirdette, majd a felperes elővásárlási jogának gyakorlása folytán a szerződéseket a felszámoló a felperessel megkötötte. A felperes mint tulajdonos, az alperessel szemben a két ingatlan kiürítése és birtokba adása, valamint a felmondástól számított időre használati díj megfizetése iránti keresetet terjesztett elő. A bíróság 2011. április 28. napján kelt 3. sz. végzésével ideiglenes intézkedéssel elrendelte a perbeli két ingatlan birtokba adását.

[namelink name="Huma Ilona"] az alperes képviselője úgy nyilatkozott a bíróság előtt, vitatják a város keresetét és ellenkérelmet adtak be. Új elem, hogy a város és a felszámolás alatt álló kft. perébe [namelink name="György Sándor"] beavatkozóként lépne be. Az alperes kérte a bírósági per felfüggesztését, hivatkozva György Sándor tulajdonszerzésére folyó budapesti pere miatt. „Mindkét ingatlanban jelentős beépített eszközök vannak, ami nem a város, hanem György Sándor tulajdona" – mondta az ügyvédnő. A használati díj az alperes szerint eltúlzott, hiszen a korábbi a bérleti szerződés mindössze 500 ezer plusz áfáról szólt. A bírónő igényérvényesítési kérdésére az ügyvédnő többször sem tudott válaszolni, majd a tartozás elismerését firtató kérdésre végül nemmel válaszol.

Az ügy egyszerű is lehetne. A felszámolásban a város megszerezte a Nagy Virág tulajdonát, amihez nem fér hozzá. Az alperes nem adja át a „kulcsot". A tárgyaláson többször szóba került, hogy van-e lista az alperes ingóságairól, amire nemleges válasz érkezett. Így a kiürítést vitató alperesek még nem döntötték el, hogy melyik eszköz kié. Ugyanis a pert bonyolítja, hogy nemcsak a felszámolás alatt álló kft., hanem a korábbi bérlő, György Sándor is rendelkezik ingósággal.

Bene István, az alperes felvetéseire reagálva elmondta, téves az a hivatkozás, miszerint a város nem fizette ki a cukrászda vételárát. Bene szerint a felvetés nem tárgya a pernek, ettől függetlenül a bírónőnek bemutatta az utalást igazoló dokumentumokat. Ez alapján jegyezték be az önkormányzat tulajdonjogát. Eszközlistát kérnek, amiből kiderül, melyek azok az eszközök, amik az alperes, és amelyek György Sándor tulajdonában vannak. A város álláspontja, hogy a Virág cukrászdát a megtekintett állapotban vásárolták meg. Későbbiekben tisztázandó, hogy a beépített dolgok – amelyek tulajdonjoga sem tisztázott – közül miket lehet elszállítani és mit nem. Az ügyvéd a bírónőnek elmondta, hogy a jelenleg érvényes IKV-övezeti besorolás szerint a Virág I-es övezeti. A jellemző bérleti díj 1300–3800 forint plusz áfa /hó közötti. Levezette, hogy a két cukrászda eladótere közel 350 négyzetméter, és ebbe még nincsenek benne a kiszolgálóhelyiségek, amelyek további négyzetmétereket tesznek ki. A pályázati kiírásban is 1,2 millió plusz áfa lesz a bérleti díj.

A Virág belül. Ilyennek sem láthatjuk már. Fotó:

A Virág belül. Ilyennek sem láthatjuk már.
Fotó: http://gallery.dislense.com/v/somac/nov2007/0711_szeged/szeged-segedin_dscn0386.jpg.html

Mivel az alperes vitatja a bérleti szerződés felmondásának jogosságát, így a bírónő megkérdezte, hogy fizetik-e a felszámolónak a bérleti díjat? Az alperes képviselője „Nem tudom"-mal válaszolt. A tárgyalás további szakaszában a bíróság arra próbált fényt deríteni, hogy az alperes miért nem költözött ki, de érdemi választ egyelőre nem kapott. A feleknek 15 napjuk van a bizonyításra, a tárgyalást 2011. szeptember 21-én 13 órára halasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!