Szeged és környéke

2017.07.26. 18:17

Visszaállítják a jogi kar saroktornyát, hétmilliárdból új elméleti tömb és fogorvoskar épül

Befedik az udvart és nagyelőadót is építenek a jogi karon 650 millió forintos állami támogatásból. Az Unió majdnem hétmilliárdot ad az elméleti tömbre és a fogorvoskarra.

Állami támogatásból 650 millió forintért újítják fel a szegedi egyetem jogi karának épületét a Lófaránál. A rekonstrukcióról tartott tegnapi sajtótájékoztatón Balogh Elemér, a jogi kar dékánja, Szeged díszpolgára elmondta: a kar 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épülete az egyetlen olyan egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jelenleg jogi képzés folyik. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupolás toronyszobáját lebontották. A hatvanas években pedig újabb szinttel bővült az épület.


Az előreláthatólag jövő nyáron kezdődő rekonstrukció során visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát befedik, hogy közösségi tér lehessen belőle. Rendbe teszik a külső homlokzatot és a nyílászárókat. Ha elég lesz a pénz, az udvar alatti pincében 130 férőhelyes nagy előadótermet hoznak létre.

Visszaállítják a jogi kar saroktornyát - felújítás, látványtervek - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a jogi kar fejlesztése azért is fontos, mert csak jó és méltó körülmények között lehet minőségi munkát végezni. A joghallgatókat tavaly óta állami ösztöndíjakkal segítik; a szegedi intézményben 79-en kaptak kiválósági és 172-en tanulmányi ösztöndíjat. 27 millió forint pedig jogtudományi kutatásokra érkezett.


 Az egyetem kancellárja a fejlesztések legfőbb irányait ismertette. Fendler Judit elmondta, 6,9 milliárd forint uniós támogatásból a sebészeti klinika épületéből új elméleti tömböt alakítanak ki 9 ezer négyzetméteren, illetve a Vasas Szent Péter utcai egykori SZTK-épületet építik át a fogorvoskar új 3500 négyzetméteres komplexumának. Utóbbiról megírtuk: a közgyűlés megszavazta az önkormányzati ingatlan átépítését ilyen célra (2017. április 1.: A Vasas Szent Péter utcába költözhet a fogorvoskar). Általánosságban hozzátette: tervezik az egyetemi sportlétesítmények, kollégiumok korszerűsítését, a lézerközpont melletti tudományos-ipari park és egy élettudományi központ megépítését.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!