Szeged és környéke

2011.04.21. 10:07

Zöldültünk: kazánt és napelemes autót is láttunk

Szeged – Előföldnapi rendezvényen jártunk. A TIK-ben megnéztük a napelemes melegvíz-ellátást, a Móra Ferenc Múzeum előtt Vajda Attilával fát ültettünk. És kiderült, az EDF DÉMÁSZ nem küzd a megújuló energiaforrások ellen.

Segesvári Csaba

Előrehozott Föld napját tartottak a Szegedi Tudományegyetem TIK-jében: a környezettudatos magatartáson túl kerékpár-szépségversenyt, ügyességi vetélkedőt és füvészkerti látogatást is szerveztek. A műszaki dolgok iránt érdeklődők pedig megtudhatták mennyi energiát fogyaszt a TIK és, hogyan kerül a meleg víz a csapba.

– Mindenütt óvatosan közlekedjenek, ne nyúljanak az elektromos szekrényekhez – kezdte a nem mindennapi bemutatót Szűcs István, a TIK üzemeltetési referense. A műszaki szakembertől megtudtuk, a TIK négy féle energiát használ: vizet, gázt, elektromos áramot és napenergiát. A hét éve épült komplexum napkollektoron keresztül állítja elő a felhasznált meleg vizet – májustól késő őszig gáz nélkül melegítik a vizet. [namelink name="Szűcs István"] elárulta, hogy évente hatezer köbméter vizet használnak el, amelynek egyharmada a park öntözését szolgálja. A fűtésről négy kazán gondoskodik, 2880 kilowatt teljesítménnyel. Mind megtudtuk – egy kisebb lakótelepet is el tudna látni a tetőtérbe telepített fűtőmű.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


A gigantikus, lassan a tizedik évébe lépő könyvtár és kongresszusi központ legtöbbet a klímák energiafogyasztására költ. Évente 2 és fél millió kilowattóra villamosenergiát, 225 ezer köbméter gázt használnak el. Télen 20–21, nyáron 25–26 fokra temperálják az épületet – ezzel is kímélve a környezetet.

A műszaki ismertetés után a tető felé vettük az irány – a kazánok után Szeged panorámája mellett a napkollektorokat is megnézhettük. A távlati célokról megtudtuk, hogy az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamos energia igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a villanyszámla 6–8 százalékos csökkenését várják.

A kazánnézésen túl, a bátrabbak az üvegtetőre is kimehettek – onnan szemlélhették a kabinetben számítógépezőket, vagy éppen a földszinten sétálókat.

Az egyetemi rendezvénnyel közel egy időben a Móra Ferenc Múzeum elé is várták a Föld megmentéséért tenni vágyókat.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


A Csongrád Megyei Önkormányzat eseményére [namelink name="Vajda Attila"], az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE olimpiai bajnoka is ellátogatott. Kipróbálta az áramszolgáltató villamosbiciklijét – melynek segítségével lemérhették, hogy emberi erővel rövid idő alatt mennyi villamosenergiát lehet előállítani – rögtön napi rekordot beállítva. – Két elemből álló napelemes egységet hoztunk, amint látja, több izzót is ellát villamosárammal – mutatta az 500 wattnyi energiát előállító fotovoltaikusan működő táblákat Hörömpő Zoltán, az EDF DÉMÁSZ Jövőbarát projekt vezetője. Megtudtuk, a kiállított napelemes autó nem csak saját energiaszükségletét termeli meg, hanem menet közben az akkumulátorait is feltölti. Megtudtuk, szórt fény mellett is működnek a napelemek – a teljes teljesítmény 30 százalékával.

A megújuló energiaforrások kapcsán több összeesküvés is kering. Az egyik szerint az olajlobbi gátolja az új – nem benzinalapú – technológiák elterjedését. Kíváncsiak voltunk, hogy egy áramszolgáltató, miért mutatja be a megújuló energiaforrásokra épülő technológiákat – hiszen, ha az összeesküvés elméleteknek megfelelően gátolná elterjedésüket, piacot nyerne. Vagy mégsem?

– 2010-ben jelmondatunk lett „A jövőbarát energia". Hisszük, hogy a világ efelé megy. Ha mi nem pártoljuk és nem keressük az üzleti lehetőséget a megújuló energiaforrásokban, akkor lemaradunk – a fejlődést nem lehet megállítani. Azt gondoljuk részt kell vennünk ebben a folyamatban, és támogatnunk is kell az ilyen törekvéseket – mondta [namelink name="Hörömpő Zoltán"], az EDF DÉMÁSZ munkatársa.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


Az energetikai érdekességek mellett a lelkes környezetvédők megismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával is. Koraeste kívánságlufikat eresztettek szélnek - a Föld megóvása érdekében. Az energiatakarékosság és környezettudatosság jegyében eltelt nap mindenki tanulságos volt – kezdőnek és „méregzöldeknek" is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!