Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bicikliút a Széchenyi térről a semmibe

Szeged - A susnyásban ér véget Deszk és Klárafalva határán a vadonatúj kerékpárút. Az aszfaltcsík azért nem éri el Klárafalvát, mert az önkormányzatoknak nem sikerült megegyezniük a pályázat beadása előtt.
Mire jó egy semmibe vezető út? A deszki polgármester szerint legföljebb arra, hogy az ember végigmenjen rajta, aztán a végén szépen visszaforduljon. Hát ennek mi értelme volt? – kérdezgetik a 43-as úton közlekedők a bicikliút láttán, amely Deszk és Klárafalva között egyszer csak véget ér. A százszázalékos állami támogatással, 120 millió forintból, négy kilométeren megépült aszfaltcsík nagyon goromba vitákat szült már a helyi politikusok között: Buzás Péter makói polgármester és Márton Imre makói önkormányzati képviselő is egymás haján búcsúzott a történtek miatt, nyilvános testületi ülésen. Buzás pikírt megjegyzésekkel illette Mártont, amiért nem tudta meggyőzni a klárafalvi polgármestert a kerékpárút folytatásáról, Márton pedig Buzás országgyűlési képviselői potenciálját bírálta.

Fekete József klárafalvi polgármester később lapunkban, nyílt levélben kérte ki magának azokat a megjegyzéseket, amelyekkel Buzás az ő megegyezési készségét minősítette. Pedig Makó önkormányzata nem is tehet arról, hogy a bicikliút így készült el. Buzás is, Márton is csak segíteni próbált.

Aki idáig elvergődik valahogy biciklivel, a szegedi Széchenyi térig biztonságban, kerékpárúton tekerhet. Fotó: Karnok Csaba
Aki idáig elvergődik valahogy biciklivel, a szegedi Széchenyi térig biztonságban,
kerékpárúton tekerhet. Fotó: Karnok Csaba

A szépen induló történet Deszken kezdődött: Simicz József, a község polgármestere találkozóra hívta kiszombori, ferencszállási és klárafalvi kollégáját. Javasolta, hozzanak létre egy konzorciumot, pályázzanak közösen egy kerékpárútra, amely Deszket kötné össze Kiszomborral – merthogy onnan Makóig már vezet kerékpárút. 95 százalékos állami támogatást lehet nyerni. A cél magától értetődő: az autók számára is veszélyes 43-asról le kell vezetni a kerékpáros forgalmat. Az sem mellékes, hogy így a szegedi Széchenyi tértől nemcsak Deszkig, de a makói Széchenyi térig is el lehetne biciklizni, ez pedig már szép túraútvonal, biztos sokan kihasználnák. A konzorcium létrehozásához a képviselő-testületek döntése szükséges. A következő találkozók egyikén aztán kiderült, hogy Kiszomboron a testület úgy döntött, nem száll be, mert nem érdeke a beruházás. Klárafalva és Ferencszállás önkormányzata pedig az önerő miatt tartott a tervtől.

Az is szóba került, hogy Klárafalván inkább fölvezetnék a gátra a bicikliutat – erre, mint Fekete Józseftől tudjuk, már tervet is készíttetett az önkormányzat. Ez azért is jó lenne, mert akkor az Atikövizignek kellene ledúrni róla a havat, nem a falunak... A sikertelenség láttán a kezdeményező, Simicz fölkapta a vizet, és azt mondta: ők márpedig megépítik a bicikliutat Deszk közigazgatási határáig. Ez így is történt, nyert a pályázatuk, önerő nem is kellett hozzá. A helyzet nagyon ciki a Makó térségiek számára, ráadásul ennek az útnak így tényleg nincs értelme. Az egyeztetés Buzás Péter kezdeményezésére nemrég újrakezdődött. Jelenleg ott tartanak, hogy talán mégis sikerül beadni tavasszal egy közös pályázatot, de hogy milyen nyomvonalon, és mely települések vesznek benne részt, még képlékeny. Deszk beszáll a terveztetésbe. – Persze tőlem is kérdezték az emberek, hogy mire lehet használni egy ilyen utat – mondja Simicz. – Mit lehet erre mondani? Azt mondtam, hogy elmégy rajta, gyerököm, addig, ameddig tart, aztán ott visszafordulsz.

Várkapitányok egymás között

– Ez ügyben én nem nyilatkozom, mert deszki várkapitány kollégám annak idején egy vitát úgy zárt le, hogy márpedig meg fogják csinálni, amit elterveztek, ha pedig nekem nem tetszik, menjek a bíróságra – mondja Fekete József, Klárafalva polgármestere. Simicz József se csak a szépre emlékezik. – Amikor fölhívtam, hogy találkozni szeretnék vele, azt mondta, szerencsém van, épp a hivatalban ül, és itt a naptára; elkezdte lapozgatni, és mondta, hogy ez a hét nem jó, a következő se, meg utána se, keressem három hét múlva. Hát jó. Két hónappal később összefutottunk valahol, és mondta, hogy nem kerestem. Hát persze, hogy nem: én bármelyik miniszterhez be tudtam eddig jutni egy hét alatt, a Fidesz-kormány idején is, hozzá meg három hét is kevés. Nyilvánvaló, hogy nem akar találkozni velem – mondta Simicz.

Olvasóink írták

 • 19. tobikamama 2008. december 14. 09:22
  „Az egyik olyan mint a másik”
 • 18. Logaritmus 2008. december 12. 10:40
  „Provinciális, és szégyenteljes.”
 • 17. blossom 2008. december 12. 09:42
  „SZEGYEN!!”
 • 16. hiénakutya 2008. december 12. 08:55
  „az úgy van, hogy a bicikliút elért klárafalváig, csak a hidegben összement.
  vagy kimosták”
 • 15. Tökmindegy,hogyki... 2008. december 12. 07:49
  „Zsákutca ez az ország...”
 • 14. E! 2008. december 11. 23:24
  „30 millió Ft-ból meg tudták építeni km-enként (alap, töltés, aszfalt), és EGYENLETESEN, VÍZSZINTESRE. 26 milla a Csongrádin arra vol elég, hogy feldúrják az utat, ássanak egy árkot, amibe tölöttek valami kis követ, és tegyenek egy hullámos és igénytelen burkolatot a tetejére, amire aztán autók parkolnak. Semmi sem tökéletes - a klárafalvi sehová nem vezet, de azt kiváló minőségben teszi, a Csongrádi meg fontos út, csak éppen pocsék minőségben....”
 • 13. CsImre 2008. december 11. 22:23
  „"A következő választásokon lehet ezügyben (is) véleményt nyilvánítani."

  Tévedés. A választásokkor csak a választás van, véleménynyilvánítás azonban bármikor. Jellemzően magyar történet, nevetséges.”
 • 12. ketkerek 2008. december 11. 21:53
  „Két félig kész utja van már a deszkieknek,hová tervezik a harmadikat? ...bár Kűbekháza felé van csak lehetőség....”
 • 11. SziBi 2008. december 11. 20:53
  „Nagy szégyen ez a Klárafalva!
  Semmi fejlődés, lehet nem ártana polgármestert váltani?
  EMBEREK!!!!!”
 • 10. SP 2008. december 11. 20:52
  „Szia! "5. hozzászólás belabacsi 2008.12.11. 18:02
  a kép cime ez lehetne: ut a szocializmusba :DDp-"
  A szocializmusban volt társadalmi munka, kommunista szombat, építő KISZ tábor stb. Tessék nosztalgiázni és saját részükre 1 kis munkát végezni. Nem panaszkodni, csinálni.”
 • 9. KolompárRómeó 2008. december 11. 20:07
  „30millió egy kilométer? Ebből meg kiafaxom gazdagodik???”
 • 8. Agika88 2008. december 11. 20:05
  „Kedves bobocsi!

  Az olvasottak alapján te odavalósi vagy, de ha nem akkor is van valami közöd Klárafalvához. Itt nem volt szó a bicikliút rendbetartásáról, hacsak nem a töltéses dologra gondolsz-de az a dolog meg már amint olvastad el lett vetve. Amúgy meg az a 2 millió szerinted mire lett volna elég a pályázathoz? Ez nem úgy megy, hogy annyit adok csak bele, amennyim van...”
 • 7. klj_54 2008. december 11. 19:30
  „A következő választásokon lehet ezügyben (is) véleményt nyilvánítani.”
 • 6. tüsök 2008. december 11. 18:16
  „Na itt a baj !A polgármesterek intézkedését,hozzáállását nem a józan ész, hanem a pártkötődés írányítja.Mi normál polgárok meg szívunk rendesen,lehet ezen meg jót nevetnek.”
 • 5. belabacsi 2008. december 11. 18:02
  „a kép cime ez lehetne: ut a szocializmusba :DDp-”
 • 4. bobocsi 2008. december 11. 17:43
  „Fekete József elmehet oda ahova gondolom. Mert ugyanis a faluba vannak közmunkások azok nyugodtan meg csinálhatnák a bicikliút rendbe tartását mert csak a lábukat lógatják egész nap és élősködnek az állambácsi pénzén. A töltésre nem jó ötlet vezetni az utat mert az egy hatalmas kerülő, meg ugyebár nincs semmi látni való. Nem igaz hogy ilyen fafejű!!! Pedig sokan kihasználnák a bicikliutat és volna rá igény is. De hát...... Valaki segítsen, hogy hogyan lehetne kikövetelni az utat pld.:aláírás gyűjtéssel. Ja, és Feketének fontosabb volt a falunapra elkölteni 2 millát, vagy többet, amit egyenlő volt a nullával. Undorító!!!!!!”
 • 3. Zs 2008. december 11. 17:34
  „Ugye a fekete, az egy elég sötét szín...”
 • 2. paranoid 2008. december 11. 16:45
  „összefogásból 1-es.Megbuktatok,mehettek.”
 • 1. gyu 2008. december 11. 00:16
  „Az ilyen Klárafalvi döntéseket kellene jegyzőkönyvbevenni, és mikor a falu legközelebb uniós, vagy bármilyen közpénzre pályázik, akkor a támogatást megvonni.

  Egyszer majd csak tanulnak belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázelőkészítő berendezést építenek

Szeged - Háromszintes gázelőkészítő berendezést építenek a napokban az algyői gázmezőn. A funkciója… Tovább olvasom