Szentes és környéke

2015.09.07. 22:26

Annak sem örül mindenki, ha sok a közmunkás

Csanádalberti, Eperjes, Nagymágocs - Hátrányba kerül az az önkormányzat, amely sok embernek ad munkát a közfoglalkoztatásban, vagy fejleszti a közműveket. Kevesebb állami támogatást kap a feladatai ellátásához, vagy magasabb önrészt kell vállalnia a pályázatoknál.

Kovács Erika

 Minden munkanélkülit alkalmaznak

Eperjesen 13 közfoglalkoztatott dolgozik. Jószerével az összes munkanélkülit alkalmazzák. Ott nem látják hátrányát. Ennek az a magyarázata, hogy a településen nagyon sok idős ember él, aktív korú viszont kevés. Így a közmunkások száma nem játszik szerepet a besorolásukban.

Nagymágocs januártól már nem hátrányos helyzetű. A település 2006 óta a társadalmi és infrastrukturális hátrányokkal rendelkező települések közé tartozott, jövőre azonban új feltételek lépnek életbe.

– A munkanélküliség tekintetében eddig sem tartoztunk a hátrányosak közé. Az, hogy 7 százalék körüli az arány, jórészt a közfoglalkoztatásnak köszönhető. Most azonban az infrastruktúra tekintetében is előbbre léptünk, hiszen megépült a szennyvízcsatorna-hálózat. Új helyzet állt elő: már nem számítunk hátrányosnak – összegezte [namelink name="Szebellédi Endre"], Nagymágocs polgármestere. Hangsúlyozta, ennek örülni kellene, csakhogy most több fronton is hátrány éri a települést.

Többek között az óvodában és az iskolában dolgozó pedagógusok jövőre elveszítik a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékot, ami havi szinten több ezer forint. A pályázatoknál nagyobb önerőt kell vállalnunk, lesznek olyan pályázatok is, amin el sem indulhatunk. Természetesen az Európai Unió és a Belügyminisztérium önerőpályázatait a jövőben is megpróbáljuk kihasználni, hogy csökkenjen a saját erő.

Nagymágocson a karalábépalántákat kapálják a közfoglalkoztatottak. Fotó: Kovács Erika

Nagymágocson a karalábépalántákat kapálják a közfoglalkoztatottak. Fotó: Kovács Erika Az önkormányzatok a közmunkával enyhítik a munkanélküliséget. Ha ez azzal jár, hogy elesnek bizonyos kedvezményektől, nem mindenhol bánják. Csanádalbertin sem.

– Átlagosan 30 közfoglalkoztatottal számolunk, így 10 százalék alatt van a munkanélküliek aránya. Közfoglalkoztatás nélkül 20 százalék felett lenne – mondta [namelink name="Csjernyik Zoltán"], Csanádalberti polgármestere.

– A közfoglalkoztatottak munkája meglátszik a településen. Az értékteremtő munka már bevételt is hoz, amit visszaforgatunk. Arra is büszkék vagyunk, hogy idén már 4-5 emberünk talált állást. Mivel évekig otthon voltak, a 2-3 éves közfoglalkoztatás nagyon kellett nekik, hogy ismét felvegyék a munka ritmusát. Ha ennek az az ára, hogy elesünk bizonyos kedvezményektől, ám legyen – folytatta Csjernyik Zoltán.

Mint megtudtuk, a jól működő közfoglalkoztatás miatt elvesztették az LHH-s (leghátrányosabb helyzetű település) besorolásukat, már „csak" hátrányos helyzetűek. Éppen ezért idén például a szociális tűzifaprogramnál már kell önrészt is fizetnie a településnek. – A célunk az, hogy egyszer teljesen kikerüljünk a hátrányos helyzetű települések köréből – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!