Szentes és környéke

2017.06.23. 07:16

Húsz év után ma este végre beléphetünk a Petőfi Szállóba

Szentes - Több mint húsz éve várnak a mai napra a szentesiek: legalább részben megszépült a Petőfi Szálló. Perek sokasága vezetett idáig. Este saját szemünkkel is megnézhetjük, meddig haladtak a felújítással.

Králik Emese

– 1994. december 11-én kezdődött a hosszú út. A megyei vendéglátó vállalat vezetője felhívott, hogy a privatizáció részeként eladják a teljes Petőfi Szállót. Akkor annyit értünk el, hogy a színháztermet társasházzá minősítettük, ezáltal ott lehettünk, amikor fontos döntéseket hoztak – így emlékezett vissza a napokban Szentes polgármestere, [namelink name="Szirbik Imre"].  


A szálló sorsát lapunk a kezdetektől követi. A megyében kevés másik olyan téma akad, amiről ennyi cikk született volna munkatársaink tollából, mint erről az épületről. Perek, bírósági döntések után az ezredforduló táján került az ingatlan teljes egészében városi tulajdonba. Az önkormányzat 2007-ben elfogadta a Pendola Kft. felújítási ajánlatát, előbb öt-, majd négycsillagos hotelt ígértek a szentesieknek. Egy évvel később bezárt a színházterem.


A felújításra szerződött Arcadom Zrt. sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 2012-ben a Vitala befektetői csoport mutatkozott be a városban, azt mondták, hogy – a Szentes SPA néven ismertté vált projektben – 200 millió dollárt fektetnének sportba, turizmusba, egészségügybe és a szállodába.


– Kétszer keményen zsákutcába futottunk, sokan kárörömmel kezelték mindezt – ismerte el a polgármester. Végül három éve jelent meg a Norvég Alap műemlék-felújítási felhívása. A város nyert 300 millió forintot. Nem a teljes épületet – például a színháztermet sem –, de a földszint jó részét és a külső homlokzatot sikerült a pénzből rendbe hozni. Az ünnepélyes átadás ma lesz.


Délben még csak a sajtó képviselőit, 20 órakor azonban már mindenkit várnak a Petőfi Szálló–Szecessziós Ház ünnepi átadására. A résztvevők a Kossuth téren 18 órától vehetnek át lufikat, amelyre üzeneteket írhatnak, ezeket 21 órakor engedik el. Az épületet 30 fős turnusokban mutatják meg. Az ünnepség idején lezárják a belvárosnak ezt a részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!