Szentes és környéke

2017.08.15. 17:29

Európa-bajnokságot nyertek a Kiss Bálint kötélugrói: bajnokokat nevel a szentesi iskola

Nem sajnálják a vasárnapjaikat sem a szentesi kötélugrók, hogy versenyekre készüljenek. Nemrég egy Európa-bajnokságon vehettek részt. Az utazás árát a helyiek adták össze.

Králik Emese

– Az első 3-5 évben a tehetség a meghatározó, onnantól emellé eltökéltségnek is társulni kell. Meglátásom szerint minden szentesi tanítványomban nagy lehetőség van – így fogalmazott Molnár Gábor. Ő a szentesi Kiss Bálint Kötélugró Sportegyesület egyik edzője. A sportág ma Magyarországon elismert, de még nem közismert. Sokan azt gondolják, nem több, mint amikor a kislányok a játszótéren ugrálnak egy kötéllel. Pedig valójában nagyon kemény sportág, amit nem lehet félszívvel csinálni. A gyakorlatoknál a sebesség is dominál, illetve hogy hogyan tudnak együtt dolgozni a csapattagok.

Gyorsaság, állóképesség, ritmusérzék és összhang - ezek nélkül nincs jó ugróköteles.

Gyorsaság, állóképesség, ritmusérzék és összhang – ezek nélkül nincs jó ugróköteles.

A klubot a református általános iskolában alapította hét évvel ezelőtt Mihály Ferencné és Kiss Alfréd. Eleinte klubként, ma már egyesületként dolgoznak. A gyerekek nemrég Portugáliában jártak egy Európa-bajnokságon, ahol két csapatot indíthattak – a kisebbek és a nagyobbak is érmekkel tértek haza.


A 12–14 éves korosztályban az Őze Virág, Podmaniczki Panna, Nyíri Sára Panka, Varga Dorina összetételű csapat formációs szabad versenyszámban szerezte meg az első helyet.


Korábban szintén az iskola diákja volt Tarjányi Orsolya, Vass Vivien, Varga Márk  és Varga Máté, sportolni a mai napig visszajárnak. Ők formációs szabadon választottban másodikak, összetettben negyedikek lettek, de Vivien és Márk párosa a szabadon választott gyakorlatával aranyérmet szerzett. – Nagycsoportos óvodásként vagy első osztályosként szerintem már érdemes elkezdeni. Akkorra kialakul egy kisgyerekben elég motiváció és koncentrációra való képesség. Általában hétköznap vannak az erőnléti edzések, vasárnaponként pedig velem készülnek a versenyekre – részletezte.

Megérte a pár órás repülőút: a szentesi csapatok érmekkel jöttek vissza Magyarországra.

Megérte a pár órás repülőút: a szentesi csapatok érmekkel jöttek vissza Magyarországra.

Az utolsó pár hétben már mindent alárendeltek a felkészülésnek, a családok a nyaralást is elhalasztották, hogy a gyerekek nap mint nap edzhessenek. Az utazás költségeit nem tudták volna kifizetni a családok, ehhez támogatókat kellett keresni. Vassné Bögöthy Mónika  egyesületi elnök elmondta: magánszemélyek, cégek álltak az ügy mellé, így sikerült kijutni Portugáliába. A gyerekeknek a verseny is, a repülőgéppel való utazás is nagy élmény volt. Jutott egy kis idő kirándulásra is: szétnéztek a városban, és megnézték az óceánt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!