Szentes és környéke

2019.08.06. 13:00

A befejezésről és egy épülő vízi kávézóról beszélt Szirbik Imre

A Dózsa ház mellett, a Kurcán egy stégre várta Szirbik Imre, Szentes polgármestere kötetlen beszélgetésre az újságírókat. Szó esett a Kurcán kialakítandó nyári kávézóról, és arról is, hogy nem indul a választáson.

Kovács Erika

Nem indul az októberi helyha­tósági választáson Szirbik Im­­re, Szentes polgármestere.


– Olyan várost adok át az utódomnak, amire lehet építeni. Településünk stabil. Nem kell reorganizálni, adósságot rendezni. Jó érzés, hogy tudom, nem bukhat ki semmilyen csontváz a távozásomkor. Minden nyilvános, minden átlát­ha­­tó. Amíg hivatalosan nem jelentettem be a visszavonulásom, addig voltak találgatások, kapacitálások. Még most sem hiszik el sokan, hogy tényleg befejezem. Nagyon jó érzés, hogy nem elutálnak, hanem talán még hiányozni is fogok többeknek. De ezt majd az idő eldönti.


Szirbik Imre elmondta, sem­­milyen „vigaszágon", sem kép­­viselőként, sem „behozott" alpolgármesterként nem kíván részt venni a városvezetésben. Szentesi polgárként viszont lesz véleménye, amit ha úgy lát jónak, el is mond majd.


Szirbik Imre a nyugdíjas évei alatt szeretne minél több időt tölteni a családjával, 7 unokájával. Utazásokat is tervez.


A kötetlen beszélgetésen szó esett arról is, hogy augusztus 20-a után kávézóstég nyílik a Kurcán, a Dózsa ház mellett.

Szirbik Imre a Kurcán találkozott az újságírókkal. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Szirbik Imre a Kurcán találkozott az újságírókkal. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Két évvel ezelőtt vetődött fel, hogy a Kurcát az eddiginél jobban be kellene vonni a város vérkeringésébe. Néhány éve Belg­­rádban láttam, hogy a Száván, a történelmi falak alatt, kis kiülőket tettek ki a vízre. Igazi találkozópont alakult ott ki – említette meg Szirbik Imre.


– Innen jött a gondolat, csináljunk mi is valami hasonlót. Két éve a pénzügyi fedezet is meglett. Hogy mégis miért csak most készül el? Arra azért egyikünk sem gondolt, hogy egy stégre, ahová majd az emberek leülnek, hajózási engedélyt kell kérni. A Kurca azért mégsem az Amazonas, de a szabály az szabály. Az engedélyekhez idő kell. A cölöpre helyezett stéget a vízügyi igazgatóság nem engedte. A megoldás az lesz, hogy a strand végén lévő pontont alakítjuk át a katonák segítségével kiülővé. A ponton szivárog. A hiba kijavítása jelenleg is zajlik. Itt, a parton pedig készül a kiszolgálóépület. Reméljük, hogy a fiatalok és az idősek is szívesen üldögélnek majd a kurcai stégen, hogy beszélgessenek, gyönyörködjenek a panorámában.


A csaknem 25 négyzetméter alap­­területű stég, amelyen 10-12 asztalt helyeznek el, nem­­sokára a helyére kerül. Nem vízi kocsma lesz, hanem ká­­vézó és találkozóhely.


– Idén, a szezon hátralévő részében a gyermekétkeztetési intézmény működteti majd. Az új testület pedig majd eldönti, marad-e így, vagy kiadja vállalkozásba – tudtuk meg Szirbik Imrétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!