Szentes és környéke

2016.08.30. 18:45

Diákok kutatják a gyermekbetegség okát

Elfogadta és publikálja az Orosz Tudományos Akadémia szaklapja azt az eredményt, amelyet a szentesi Studium Generale program diákjai és oktatói tártak fel. A fiatalok és a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar munkatársai azt vizsgálták: hogyan működik a karotinanyagok anyagcseréje, és milyen összefüggés áll fenn a nitrátfertőzés és a ,,blue baby szindróma" között.

Králik Emese

A kék csecsemő (blue baby) szindróma súlyosabb esetekben fulladásos halálhoz vezethet. Ez 1–3 hónapos kisbabáknál alakulhat ki, legtöbbször olyan ivóvíztől – vagy azzal készült ételtől, italtól –, amelynek nagyon magas a nitráttartalma. Ez az anyag baktériumok hatására nitritté alakul a baba szervezetében, ha pedig a vérbe jut, az nem képes oxigént szállítani, így a kisgyermek bőre elkékül. A kutatás irányítója és a program egyik oktatója, Lantos Ferenc egyetemi docens a diákokkal most azt is vizsgálja, hogy míg a sárgarépától kialakulhat ez a betegség, a batátától vagy más néven édesburgonyától nem. A terveik szerint októberben már eredményekről is be tudnak majd számolni.


A Studium Generale programot 2013 januárjában indította a szentesi önkormányzat cégek támogatásával. Tehetséges középiskolás fiatalokat karolnak fel, természettudományos tárgyakat, közgazdaságtant tanulhatnak délutáni foglalkozásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!