Szentes és környéke

2008.04.06. 21:26

Önállóan épített családi gazdaságot a szegvári asszony

Szegvár - Önállóan gazdálkodik saját földjein a fiatal szegvári asszony, akit megbámulnak a falubeliek a főutcán, amikor végigvezeti új traktorát. Fehér Szilvia belépett a fiatal gazdaszövetségbe, és gépvásárlásra nyert támogatást. Alig várja, hogy fia felnőjön, és segítsen neki a földművelésben.

Blahó Gabriella

Amikor a férjétől különvált, maradt a udvaron egy öreg traktor. Megjavíttatta, és arra gondolt, talán gazdálkodhatna egyedül is. Elég bátor volt ehhez Fehér Szilvia, és belevágott. Mérlegelte, ha rendszeres havi bérért vállalna munkát, abból bizony nem tudná egyedül nevelni két gyermekét, a gazdálkodásból viszont, ha jól csinálják, igenis meg lehet élni, és ezt az ő példája is bizonyította. Szilvia lánya ma már felnőtt nő, Angliában él, Zoltán fia pedig tizenhat esztendős: alig várja, hogy tizenhét legyen, és szerezhessen jogosítványt traktor vezetésére. A legényke így is rendszeresen segít az édesanyjának bálázni, hordja a terményt, mezőgazdasági gépésznek tanul. Szilvia egyik gyermekét sem győzködte, hogy maradjon a családi gazdaságban, jó anya akar lenni: gyermekei a saját életüket választják.

Amíg voltak szarvasmarhái, minden hajnalban ötkor kelt, hogy megetesse őket. Negyven jószágot adott el idén télen, mert olyan magasak voltak a takarmányárak, hogy nem érte meg tartani. Maradt viszont a gabona, lesz sok munka aratáskor is. Vetett repcét, kukoricát, búzát, napraforgót, mikor mi következik a vetésforgóban.

Fehér Szilviát csodálják a falubeliek. A kombájnosok szerint ez női traktor, még szőnyeg is van benne. Fotó: Tésik Attila

Fehér Szilviát csodálják a falubeliek. A kombájnosok szerint ez női traktor, még szőnyeg is van benne. Fotó: Tésik Attila
Az asszony szerint nagyon oda kell figyelni a pénzügyekre, hogy minden rendben legyen, és érdemes kihasználni a támogatásokat. Így a fiatal gazdaszövetség segítségével jutott gépvásárlási támogatáshoz, egynegyed árral olcsóbban vett új traktort, amire nagyon büszke. A New Holland típusú járgányhoz van most már két pótkocsija is, bizony megbámulják a falubeliek a főutcán, amikor végighajt rajta. A kombájnos férfiak sokszor évődnek vele, mondván, hogy az ő traktorja női traktor – arra céloznak, hogy milyen tiszta, még szőnyeg is van benne –, de elfogadták, mert megbirkózik a feladattal. Sokan azt gondolják róla, hogy zárkózott, de ez nem igaz: akkor szabad a lelke, akkor érzi jól magát, ha kinn lehet a földeken.

A mindszenti kolléganő

Elekes Katalin eredetileg kozmetikusként dolgozott Hódmezővásárhelyen, aztán inkább a családi gazdaság mellett döntött, fivérei támogatták ebben: kertészmérnöki diplomát szerzett. Most tíz hektáron barackültetvényt gondoz, gyümölcsfákat metsz, permetez, szüretel. A fiatal gazdaszövetség segítségére számít, mert az öntözőrendszert szeretné korszerűsíteni. Szerinte a nők és a föld szinte együtt lélegeznek – olykor bizony van miről beszélgetnie szegvári kolléganőjével.

Szegvár a központ

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége létrehozott az országban három régiós központot, ezek egyike Szegvár. A teleházban működik a minisztérium által akkreditált iroda – tájékoztatott Gémes László polgármester, a régiós társelnök. Mint elmondta, a dél-alföld fiatal gazdái itt kaphatnak tájékoztatást az új támogatási rendszerrel kapcsolatban, segítséget is nyújtanak a sikeres pályázatokhoz. A szövetség Szegváron egyébként rendszeresen tart szakmai és közösségi rendezvényeket.

Címkék#Szegvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!