Szentes és környéke

2009.06.26. 22:55

Szentes: a Kurca tisztult, de a termáltó koszos

Szentes - Javult a Kurca vizének minősége, de elégedettségre egyelőre nincs ok – summázható a szentesi képviselő-testület véleménye. Az önkormányzat pénteki ülésén arról is döntöttek, hogy egy darabig jegelik a termáltó hasznosításának ötletét: az a víz nem alkalmas fürdésre, sem haltenyésztésre.

Bíró Dániel

Elkészült a Petőfi Szálló módosított tervdokumentációja, az anyagot el is juttatták az országos tervtanácshoz – hangzott el a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. A beruházó Bendula-csoportnál abban bíznak, hogy még a nyári szabadságok előtt véleményt formál a szakmai grémium, és akkor megkérhetik az építési engedélyt az épület felújítására.

A Kurca vízminőségéről készült anyag megtárgyalásakor Horváth István és Törőcsik Zoltán is arra hívta föl a figyelmet, a vízszennyezés miatt beszedett bírságok akkor érnének igazán célt, ha a pénzek az önkormányzatoknál, s nem az állami szerveknél kötnének ki. Többen azt firtatták, miért nem lehet tetten érni az illegális szennyvízbebocsátókat. Korom Pál, a polgármesteri hivatal illetékese kifejtette: az ellenőrzések során az derül ki, a városi csapadékvízbefolyókból több szennyező anyag jut a vízbe, mint máshonnan. Kozák János azt javasolta, hogy a Kurcába engedett termálvizet már a város felett vezessék tovább a Tiszába. A folyamatos vízminőség-ellenőrzés bevezetése mellett érvelt Móra József.

A kistérségi turizmusfejlesztés stratégia megvitatásakor Kozák János szóvá tette, hogy az anyagban háttérbe szorult a sportturizmus, holott a legtöbb vendéget a vízilabda vonzza Szentesre. A képviselők gyorsan lemondtak a termáltó hasznosításának lehetőségeiről. Varga Árpád úgy fogalmazott: „nincs keresnivalónk a tó körül, ahol infrastruktúra sincs, és a víz körüli földek magántulajdonban vannak." Véleményét a többiek is osztották, hiszen szakemberek kimutatták: a vízminőség nem alkalmas fürdésre, haltenyésztésre, a medret pedig ki kellene kotorni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!