Bulvár, celeb

2012.02.11. 06:54

A Compact Disco képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon

A Compact Disco és a Sound of Our Hearts című dal képviseli Magyarországot a májusi bakui 57. Eurovíziós Dalfesztiválon.

A szombati magyar nemzeti döntőben, a közszolgálati televízióban élőben sugárzott A Dal című showműsorban a nyolc finalista mezőnyét a nézők sms-szavazatai szűkítették négyre, majd közülük a zsűri választotta ki a Compact Disco előadásában a Sound of Our Hearts című dalt, amelynek szerzői: Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba és Lotfi Behnam.

A legjobb négybe bejutott még Molnár Ferenc Carameltől a Vertigo, Heincz Gábor "Bigától" a Learning To Let Go, valamint a Király testvérek Untried című dala. Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 22. és 26. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban.

Compact Disco: Sound of Our Hearts
"Mi az eurovíziós versenybe is azért neveztünk be, amiért négy évvel ezelőtt megalakultunk: visszaadni a Magyarországon az elmúlt években lejáratott igényes popzene megbecsülését. Már az elődöntő után, az internetre kikerült videónak köszönhetően nemcsak itthonról, hanem külföldről, például Spanyolországból és Görögországból is rengeteg kedvező visszajelzést kaptunk" - mondta Lotfi Behnam, a Compact Disco vezetője, a groove-ok, extra zenei sávok, effektek felelőse korábban az MTI-nek.

Mint mondta, májusban Bakuban sem lehet más a céljuk, mint a zenéjüket mindenféle jelentősebb körítés nélkül megmutatni, és felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is születnek igényes popprodukciók.

A Compact Disco a magyar elektronikus zenei színtér egyik legtehetségesebb képviselője. 2008-ban alakult meg, eddig két stúdióalbumot készített: a Steroid 2009-ben, a II-es lemez tavaly jelent meg a CLS Music kiadásában. A zenekarban Lotfi Behnam mellet Pál Gábor billentyűs hangszereken játszik, Sándor Attila basszusgitározik és Walkó Csaba énekel.

A zsűriben Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Rakonczai Viktor zeneszerző és Rákay Philip, az m1/m2 intendánsa kapott helyet.

A Magyar Televízió és az MTVA tavaly decemberben meghirdetett nemzeti versenyébe 170 pályázó összesen 202 dalt küldött, közülük húszan jutottak a végső szakaszba. A nyolcas finálé mezőnye két elődöntő után alakult ki.

A Dal: az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének döntője. Fotó: MTI (galéria)


Idén 43 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával. Az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő dal a május 22-i első elődöntőben fog elhangzani. Az idei versenyben olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Korábban írtuk:

A szombat esti A Dal című műsorban 8-an csatáznak azért, melyik dal képviselje hazánkat a májusi bakui nemzetközi megmérettetésen.

Ma rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének döntőjét: az m1 és a Duna World csatornán élőben látható, A Dal című showműsorban nyolcan csatáznak azért, melyik dal képviselje Magyarországot a májusi bakui nemzetközi megmérettetésen.

Az 57. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének fináléjába jutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dala (szerzők: Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba és Lotfi Behnam), Heincz Gábor "Biga" előadásában a Learning To Let Go (Naughty Monkey), Molnár Ferenc Caramel és saját kompozíciója, a Vízió, Tóth Gabitól a Nem kell végszó (Szabó Zé, Molnár Tamás), Gyurcsik Tibor előadásában a Back In Place (Szabó Zé és Johnny K. Palmer), Veres Mónika "Nikától" a This Love (Molnár Imre, Chris Landon, Taryn Murphy), a Király testvérektől az Untried (Pras Michel, Roy Hamilton, Király Linda), illetve Fábián Juli & Zoohacker dala, a Like A Child (szerző: Palásti Kovács Zoltán és Fábián Juli).

A mai döntő első részében a nézők voksai döntenek arról, melyik szám kerüljön a végső négybe, majd a zsűri (tagjai: Wolf Kati, Csiszár Jenő, Rakonczai Viktor és Rákay Philip) választja ki a győztest, aki Magyarországot május 22. és 26. között az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!