Szegedi hírek

2021.12.22. 09:00

Börtönbe is kerülhet, aki részegen vezet

Továbbra is zéró tolerancia van Magyarországon az ittas vezetéssel kapcsolatban. A rendőrök általában az ünnepekkor jobban figyelnek erre, különösen szilveszterkor. Akit részegen találnak a volán mögött, akár börtönbe is kerülhet.

Suki Zoltán

Forrás: Dreamstime

A szegedi rendőrök elfogtak egy férfit, aki ittasan ellopott egy gépjárművet, amellyel egy közlekedési lámpát is megrongált – írta korábban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint a 24 éves mélykúti férfi alkohol­fogyasztás után augusztus 3-án éjszaka ellopott egy teherautót Hódmezővásárhelyen, amellyel Szegedre utazott. Az ittas és jogosítvánnyal sem rendelkező sofőr Szegeden, a Tisza Lajos körúton egy jelzőlámpá­nak csapódott, majd a helyszínről távozott. A férfit végül elfogták. Az ittas járművezetés mellett lopás miatt is felelnie kell. Ez csak az egyik eset a közelmúltból, amikor ittas so­­főrt kaptak el a rendőrök. 

Idei adatok ugyan még nincsenek, de azt már tudjuk, hogy tavaly 531 ittasan vezetőt találtak a rendőrök a megyében. Ez egyébként 41-gyel kevesebb, mint 2019-ben volt. 

Tavalyelőtt 44, 2020-ban pe­­dig 37 ittas állapotban okozott közlekedési balesethez riasztották a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait. Ez alapján a dél-alföldi régióban nálunk történt a legkevesebb ilyen eset, például Bács-Kiskun megyében 92-szer, Békés megyében pedig 53-szor okoztak balesetet alkoholos ál­­lapotban. Országos szinten egyébként Komárom-Esztergom megyében volt a legkevesebb ilyen eset, Csongrád-Csanád pedig ebben a tekintetben harmadik helyen áll, osztozva a dobogós helyezésen Jász-Nagykun-Szolnok megyével. 

A rendőrök egyébként nem viccelnek az ittas vezetőkkel, ugyanis 

Magyarországon to­vábbra is zéró tolerancia van, azaz egy kortyot sem lehet in­­ni, ha vezet az ember. Ezt az ünnepekkor általában fokozottan ellenőrzik, leginkább húsvétkor és szilveszterkor. 

Az ittas járművezetés ráadásul egy olyan bűncselekmény, amelynél nem szükségszerű, hogy a sofőr balesetet okozzon, mégis büntetőeljárás in­­dul ellene. A legsúlyosabb jog­­következmény a hosszú, akár többéves időtartamú járművezetéstől eltiltás, és az utánképzési kötelezettség, igen magas, több száz ezer forintos pénzbüntetés, és visszaesőknél vagy balesetet okozóknál akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztés is lehet. 

 

A rendőrök egyébként nem viccelnek az ittas vezetőkkel, Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van, azaz egy kortyot sem lehet inni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!