Szegedi hírek

2021.12.24. 13:27

Maradék nélkül: előre tervezzük meg, mennyit főzünk és fagyasszuk le a "fölösleget"

Magyarországon átlagosan 65 kiló élelmiszer-hulladékot termelünk egy évben fejenként, ennek a fele elkerülhető lenne. Az ünnepi asztalról még több étel végzi a szemetesben, mint az év többi részében. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül összefoglalta a legfontosabb tanácsokat.

K. A.

Fotó: Ladóczki Balázs

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több étel köt ki a szemetesben, ilyenkor nagyvonalúbban állunk az étkezésekhez, elhalmozzuk szeretteinket is a kedvenc fogásaikkal. Melyek azok a kevés energiabefektetéssel is betartható tanácsok, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük a pazarlást, rá­­adásul időt és pénzt is spórolhatunk? Érdemes megszívlelni a Nébih „intelmeit”. 

 

Az élelmiszer-pazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Gondoljuk végig a családtagok, illetve vendégek várható étvágyát, és ennek megfelelően tervezzük a karácsonyi menüt. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással ké­szüljünk. Érdemes olyan fogásokat is készíteni, amelyek ke­­vésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók. 

 

Ha mégis túl sok ételt készítettünk, érdemes a vendégeinknek csomagolni belőle. Ha előre tudjuk, hogy az érkezők is készülnek valamilyen étellel, süteménnyel, építsük be azt a menübe, örülni fognak, ha értékeljük a munkájukat. 

 

Odafigyeléssel, előrelátással jelentősen csökkenthetjük az ételhulladékot. Illusztráció: Török János

Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplője a hű­­tőszekrény. Karácsony előtt érdemes kiüríteni, gondolva ar­­ra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat egyébként az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a húst a töltött káposztához. 

A legtöbb élelmiszer eseté­ben a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A maradék ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani. 

 

 

Fontos, hogy sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat ezért fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel. 

 

A téli szünet több alkalmat kínál arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ételkészítésbe, ami hosszú távú befektetés. Azok, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel, sokkal kevésbé pazarolnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!