2021.12.24. 13:27
Maradék nélkül: előre tervezzük meg, mennyit főzünk és fagyasszuk le a "fölösleget"
Magyarországon átlagosan 65 kiló élelmiszer-hulladékot termelünk egy évben fejenként, ennek a fele elkerülhető lenne. Az ünnepi asztalról még több étel végzi a szemetesben, mint az év többi részében. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül összefoglalta a legfontosabb tanácsokat.
Fotó: Ladóczki Balázs
A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több étel köt ki a szemetesben, ilyenkor nagyvonalúbban állunk az étkezésekhez, elhalmozzuk szeretteinket is a kedvenc fogásaikkal. Melyek azok a kevés energiabefektetéssel is betartható tanácsok, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük a pazarlást, ráadásul időt és pénzt is spórolhatunk? Érdemes megszívlelni a Nébih „intelmeit”.
Az élelmiszer-pazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Gondoljuk végig a családtagok, illetve vendégek várható étvágyát, és ennek megfelelően tervezzük a karácsonyi menüt. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással készüljünk. Érdemes olyan fogásokat is készíteni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók.
Ha mégis túl sok ételt készítettünk, érdemes a vendégeinknek csomagolni belőle. Ha előre tudjuk, hogy az érkezők is készülnek valamilyen étellel, süteménnyel, építsük be azt a menübe, örülni fognak, ha értékeljük a munkájukat.
Az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés főszereplője a hűtőszekrény. Karácsony előtt érdemes kiüríteni, gondolva arra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat egyébként az ünnepi menühöz is felhasználhatjuk, például a húst a töltött káposztához.
A legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A maradék ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani.
Fontos, hogy sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! A hűtőből kivett maradékokat ezért fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel.
A téli szünet több alkalmat kínál arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ételkészítésbe, ami hosszú távú befektetés. Azok, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel, sokkal kevésbé pazarolnak.