Mórahalom

2022.01.14. 18:29

Bognárműhelyet alakítottak ki

Két hónap alatt megfeszített munkával eredeti, korhű bognárműhelyet alakítottak ki a szakemberek a mórahalmi kocsimúzeumban. A cél a magyar lovaskultúra tárgyi és szellemi értékeinek megőrzése.

Arany T. János

Százötven használati tárgy mellett egy eredeti, negyvenkilós kerék is része a tárlatnak.  Fotó: Kuklis István

– Most mindent nem mondok el, mert akkor hosszú lesz, igyekszem visszafogni magam – kezdte Fodor István, a mórahalmi Ezer Év parkjának szakmai vezetője, kurátora, múzeumpedagógusa és a település helytörténésze, amikor a kocsimúzeum épületében a nemrégiben elkészült, autentikus bognárműhelyről beszélgettünk. A szakember ugyanis messze földön híres lehengerlő előadásmódjáról és stílusáról. 

Egy folyamat része 

– Október végén kaptam a felkérést, gyakorlatilag két hónap leforgása alatt sikerült létrehozni egy autentikus és minden szempontból szemléltető bognárműhely-kiállítást. Az egész installáció kurátori megálmodása a szűk időkeret ellenére is minden bizonnyal sikeresként definiálható, de ezt természetesen majd a közönség dönti el. A Kubinyi Ágoston program múzeumszakmai fejlesztési pályázatból valósult meg. Ez egy folyamat része, aminek első állomása a Homokháti Emlékház volt, amelyet a kocsimúzeum követett, majd a kovács- és most a bognárműhely – folytatta Fodor István. 

Kettős Tiszteletadás 

A mórahalmi, lovas kocsikat bemutató múzeum majdnem pontosan két évvel ezelőtt, 2020. január 17-én nyílt meg a Szegedi úti Futó-Dobó Lovascentrum mellett. Az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának részét képező Leader programban nyerte el a város a múzeum megvalósításához szükséges forrást, amely konzorciumban az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesülettel és a mórahalmi önkormányzattal valósult meg. A kiállítás tisztelgés a kocsikészítők, a gazdák és a homokháti emberek előtt is, akik megőrizték a kiállított darabokat. 

Szellemi és tárgyi érték 

– Van egy értékmegőrző funkciója, hiszen ilyet ma már nem lehet látni. Ennek az a nagy értéke, hogy bemutatja egy letűnt kor szakmájának mindennapjait. Ezért próbáltam a képeket és a tárgyakat úgy összerendezni, hogy a kettő kiegészítse egymást – mutatta a térelválasztó falként működő képet, amely egy korabeli bognárműhelyet ábrázol. – Azt is hozzá kell tenni, hogy a szellemi dimenzióját adja a történetnek, hogy Mórahalom törekszik arra, hogy a lovaskultúrát őrizze, továbbvigye, a társadalom elé tárja. Ennek egyik nézőpontja a bognárműhely és a kocsimúzeum. Ez mind-mind a magyar lovaskultúra része itt a lovarda mellett, amely a lovas színháznak ad helyet. Ezek mind kiegészítik egymást – fogalmazott a kiállítást formába öntő kurátor. 

 

Forrás: Kuklis István

Kisipari kézműves

A bognár (más néven kerékgyártó, szekérgyártó vagy kerekes) kerekek készítésével foglalkozó kisipari kézműves. Legrégebbi szekerekkel kapcsolatos szavaink a honfoglalás előttiek, török, mongol és iráni eredetűek. A szekerekkel kapcsolatos korabeli szakkifejezések alapján feltehető, hogy a honfoglalás idején már voltak magyar szekérgyártók. A kocsi, hintó készítésében a bognár mellett a kovács a vasalással és a szatler is részt vett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!