Szegedi hírek

2022.01.29. 17:00

Modern intézményekben tanulhatnak a gyerekek

Milliárdokat költött a Szegedi Tankerületi Központ a Szegeden és környékén lévő köznevelési intézmények fejlesztésére az elmúlt 4 évben uniós és kormányzati támogatások segítségével. Mihálffy Béla országgyűlési képviselőjelölt szerint 21. századi iskolákat kaptak a gyermekek.

Kiss Anna

Klebelsberg óta nem látott is­kolafejlesztési program zajlik az országban több mint 350 milliárd forint értékben – jelentette ki korábban Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériu­mának köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Utána­jártunk, hogy a Szegedi Tankerületi Központ intézményei mi mindenben részesülnek ebben a programban. 

 

A központ beszámolója szerint kormányzati és uniós források segítségével 4 év alatt többek között Kisteleken, Szegeden, Ruzsán, Domaszéken, Üllésen, Forráskúton, Zákányszéken és Bordányban is fejleszteni tudták az intézményeket. 

 

A beruházások közül kiemelkedik a szegedi Alsóvárosi Ál­­talános Iskolában végzett munka, ugyanis itt nyelvi labort és közösségi teret alakítottak ki, felújították a tetőt és a vizes­blokkot, valamint megoldották az orvosi szoba és az öltözők melegvíz-ellátását. Hasonlóan nagy volumenű munka valósult meg a Kisteleki Általános Iskola és Kollégiumban, ahol új tantermek, nyelvi labor és könyvtár épült, felújították a vizesblokkot, az udvart, valamint közösségi tereket alakítottak ki. 

 

Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési kép­­viselőjelöltje (Fidesz–KDNP) a beruházások kapcsán azt mondta, hogy a kistelepüléseket járva azt tapasztalja, egyre többen költöznek ki a kisebb falvakba, valamint egyre nagyobb a gyermekvállalási kedv. A gyerekeknek pedig 21. századi, modern iskolába kell járniuk. Ezt a célt szolgálják a 2017 és 2021 között megvalósult beruházások is – hangsúlyozta. Ugyanakkor leszögezte, az iskolákban a gyermekek megszerzik azt a klebelsbergi tudást, ami több mint száz éve a magyar gondolkodást előreviszi, viszont a gyermekek magánélete és felvilágosítása a szülő feladata kell legyen. 

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program által 2 milliárd, a Magyar Falu program által 57,7 millió, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 3,2 milliárd, míg a Klebelsberg Központ által kiírt belső pályázat eredményeként 131,8 millió forintot költöttek a központ intézményeinek korszerűsítésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!