Lábujjhegyre kell állni

2022.02.15. 19:20

A magas emberekre tervezték a vásárhelyi parkolóautomatákat

Még novemberben helyeztetett üzembe Hódmezővásárhelyen a város cége 10 új parkolóautomatát. Az új eszközöket magas emberekre tervezték. A Zrínyi utcai parkolóban lévő használatához például egy sámlira is szükség lenne.

Kovács Erika

Ez önkormányzat új parkolóautomatája a Zrínyi utcánál nem nőbarát. Pipiskedés, vagy más praktika kell, hogy a 170 centi alatti hölgyek elérjék a billentyűket, amik segítségével beírhatják az autójuk rendszámát. Fotó: KARNOK CSABA

A város parkolóautomatái elavultak, gyakorta elromlanak. Ezért is volt szükség új automaták beszerzésére, amelyekre a város több pontján lecserélték a régieket. 

 

A darabonként másfél millió forintos automatákat a kis növésűek nehezen tudják használni, különösen a kórház mögött, a Zrínyi utcánál, ahol feltették a berendezést a virágágyás szegélyére, plusz egy leg­alább tízcentis talapzatra. Ez az automata nem „nőbarát”. Ha valaki 170 centiméternél alacsonyabb, jobb ha magával visz egy sámlit is. 

Hétfőn, amikor ott jártunk, több hölgy is próbált parkolójegyet váltani. 

 

– 161 centi vagyok, nekem nem egyszerű itt jegyet vennem – mondta pipiskedés közben Letcáné Oláh Ibolya. 

 

– Nagy nehezen elérem a billentyűket, de hogy mi van a kijelzőn, azt már nem látom innen lentről. Azt a magasabbak sem látják, ha éppen süt a nap – vélte. 

 

– Én 158 centi vagyok, úgy veszek jegyet, hogy felállok a virágágyásra, az automata mellé. A bal kezemmel átöle­lem, hogy rendszámírás közben le ne essek – mutatta a praktikáját Budainé Viktória. 

 

Tavaly gondok voltak a karjaival, nem tudta magasra emelni. Amikor kezelésre jött a kórházba, addig ácsorgott az automatánál, amíg valakit meg nem tudott kérni, hogy neki is vásároljon jegyet… 

 

Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi író, újságíró, politológus is megküzdött a Zrínyi utcai parkolóautomatával. Erről a „Csak felfelé – kicsit másképp” című internetes bejegyzésében írt. 

 

– Én értem azt a szlogent, hogy „csak felfelé”, de érjen bár az irónia vádja, én mégsem ezekre az automatákra vonatkoztattam volna az ominózus jelszót. Nagyjából negyedórát vesződtem – holott 183 centi magas vagyok, mi lenne, ha csak 165-re nőttem volna – azzal a művelettel, míg kiadta a jegyet – írta bejegyzésében. 

 

Miután látta, hogy a nála alacsonyabbak hogyan kínlódnak a jegyváltással, felhívta az automatán lévő telefonszámot, ahol azt a választ kapta, számos panasz érkezett már az automata elérhetetlenségére, dolgoznak rajta. Herczeg Sándor azt javasolta, hogy ne dolgozzanak rajta, hanem inkább oldják meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!