Szegedi hírek

2022.02.18. 13:49

Elfogadták Szeged költségvetését - Galéria

79,9 milliárd forintos bruttó főösszeggel fogadta el a szegedi közgyűlés február 18-án a város idei költségvetését. A városvezetés szerint a kormány tehet minden rossz dologról, és csak elvonja a pénzt, a Fidesz-KDNP képviselői viszont úgy gondolják, hogy az elvonások helyben maradnak, például a vállalkozásoknál. A zárt ülésen pedig leszavazták Botka Lászlót.

Munkatársunktól

Fotó: Frank Yvette

Érződött a választási kampány a szegedi közgyűlésben is, ahol a pénteki ülésen a város ügyei helyett sokszor az országos politikával voltak elfoglalva a képviselők. Pedig voltak fontos témák, például a megyeszékhely idei költségvetésének az elfogadása. A büdzsé csaknem 80 milliárd forint, ebből 65 milliárd áll az önkormányzat rendelkezésére a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt. A többi pénz a költségvetési intézményeknek jut. Az idei büdzsében 61 százalék a működési és 39 százalék a fejlesztésekre szánt kiadás.

 

Arról, hogy a költségvetésben lényegesen kevesebb pénz van, mint akár tavaly is volt, Botka László polgármester és Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint is a kormány tehet. A két városvezető ismét felemlegette, hogy szerintük a kormány milliárdokat von el a várostól.

 

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője szerint amit a baloldal elvonásként emleget, az a pénz valójában a helyi kisvállalkozásoknál marad. Arra emlékeztetett, hogy a kormány finanszírozta például az uszoda és a sportcsarnok megépítését.

 

Nagy vita volt az Agórával, pontosabban a vezetőjével kapcsolatban. Emlékezetes, hogy egy intézményi összevonás után pályázatot írtak ki az Agóra vezetésére, aminek – a jobboldali képviselők szerint – Orbán Hédi korábbi vezető leváltása volt a célja. Ez egy ideig sikerült is, mert Balázs Csaba, a Siklósi Várszínház volt vezetője nyert a pályázaton. Azonban Balázs Csaba visszalépett, és családi okok miatt nem vállalta el a megbízatást. Most tehát új pályázatot írnak ki a vezetői tisztségre.

 

A zárt ülésen döntöttek volna a képviselők a városi kitüntetésekről, de homokszem került a gépezetbe. Tápai Péter a Fidesz frakcióvezetője az ülés után elmondta, hogy Botka László egyeztetés nélkül akarta megszavaztatni a képviselőkkel a városi kitüntetéseket. A díjazottakra javaslatokat lehet tenni, és azt a polgármester viszi a közgyűlés elé. A közgyűlés több tagja most úgy döntött, hogy Botka László egy személyben nem határozhat a díjazottakról, ezért határozatképtelen volt a zárt ülés. Vagyis egyelőre nem tudni, kik kapják a szegedi díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!