Szeged már nem így néz ki

2022.02.26. 11:52

Elképesztő mennyiségű fotót gyűjtöttek Szegedről

Két csoportot is működtet a közösségi oldalon Farkas Árpád, akinek célja, hogy minél több régi fénykép kerüljön elő a családi albumokból Szegedről. Nemrégiben versenyt is hirdetett, ezáltal 2 hét alatt 130-140 darab olyan fotó került elő a városról, amelyet az elmúlt években senki sem látott.

Kiss Anna

Versenyt hirdettek a szegediek körében, akiktől régi szegedi fotókat vártak a Szegedi Emlékkereső nevű Facebook-csoportban, amelynek már 12 ezernél is több tagja van. Farkas Árpád, a csoport életre hívója és működtetője lapunknak elmondta, 5 évvel ezelőtt indította útjára a csoportot, amelybe nemcsak képeket töltenek fel a tagok, hanem régi, gyermekkori emlékeiket is felidézik, például azt, hogy 1965-ben ki volt az óvó néni a ruhagyári óvodában. 

A közelmúltban úgy döntött Farkas Árpád, arra kéri a városlakókat, hogy osszanak meg minél több, az otthoni albumokban megbújó fényképet a régi Szegedről, így 2 hét alatt 130-140 fotó került elő, a beküldők között pedig értékes nyereményeket sorsoltak ki pénteken a Sarastro Caféban. 

 

Hozzátette, többen régi családi képeket osztottak meg a csoportban, de ezek azért fontosak, mert a háttérben olyan utcák, terek, épületek látszanak, amelyek már nem léteznek. Persze sok fotón a Móra park, a Tisza-part, valamint a Széchenyi tér látható, de akad köztük olyan is, amelyen például a József Attila sugárút és a Retek utca kereszteződése látszik akkoriban, amikor még kis házak álltak ott. 

 

Megjegyezte, ő maga mindig is vendéglátással foglalkozott, azonban úgy döntött, hogy saját maga szórakozására indít egy csoportot, amelyben régi szegedi képeket kezd gyűjteni. Először a Szeged Régi Fotói nevű csoportot hozta létre, ezt követte 5 évvel ezelőtt a Szegedi Emlékkereső. Mindkét csoport tagjai tudják, hogy a feltöltést követően a fotóikat bárki használhatja, nem lesz rajtuk logó vagy felirat, hiszen Árpád szerint ezek olyan közkincsek, amelyeket minél több embernek ismernie kell, kortól függetlenül, mert a megyeszékhelyünk múltjáról van szó. 

Elárulta azt is, hogy az összegyűlt képekből tárlatot nyitnak majd ősszel a Dugonics András Piarista Gimnáziumban, ahol egyébként büfét üzemeltet, és ahol már korábban is volt régi fotókból kiállítása, legutóbb Szeged közlekedéséről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!