Bővítik a csapadékvíz-elvezetőt

2022.02.01. 19:15

Már majdnem kész a víztározó Zsombón

Bővítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, és víztározót építenek a falu határában Zsombón. A víztározó építése a nyáron megkezdődött, és a végéhez közeledik. Közben az ősszel elindult a kiépített belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer bővítése, átépítése.

A. T. J.

200 millió forintból újul meg Zsombó csapadékvíz-elvezető rendszere, és víztározó is épül a falu határában. Fotó: Karnok Csaba

– A közbeszerzési eljárás 2021 elején eredményesen zárult. Akkor még úgy tudtuk, hogy néhány héten belül megköthetjük a szerződést, és elkezdődhet a munka, de előbb sajnos a Magyar Államkincstár közbeszerzési utóellenőrzése, majd a területen talált védett növények miatt csúsztak a munkálatok. A víztározót ezért átterveztük a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai iránymutatása alapján. A víztározó építése még a nyáron megkezdődött, és a végéhez közeledik. Közben az ősszel elindult a kiépített belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer bővítése, átépítése. A projekt 200 millió forintból, 100 százalékos támogatással valósul meg – magyarázta Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere. 

 

A beruházás az egész települést érinti, többek között megépül egy víztározó a Dorozsma–Majsai-főcsatorna mellett a Bordányi úttól a Nagyerdő irányába, valamint egy közel egy kilométeres nyílt és zárt csatornarendszer az Alkotmány utcán: a szociális szolgáltató központtól az Újhelyi utcáig zárt, az Újhelyi utcán az Alkotmány utcától a Radnóti utcáig a páros oldalon nyílt szelvényű vízelvezető. 

– Van, akiben felmerült már a kérdés, hogy miért is szükséges ez a beruházás. Egy település életében sajnos előfordulnak nehéz időszakok. Ilyen például a szokásostól eltérő, nagyobb mennyiségű csapadék, amikor belvíz alakulhat ki. Ami véglegesen megoldja ezt az életminőséget és vagyonbiztonságot veszélyeztető problémát, az a szakemberek által előre megtervezett, engedélyezett és kivitelezett csapadékvíz-elvezető rendszer. A beruházás zajlik annak ellenére, hogy van néhány zsombói lakos, aki mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt a település számára fontos beruházást. Minden lehetséges hatóságot megkeres, pluszmunkát okozva a különböző hatóságoknak. Ez természetesen nem szegi kedvünket. Abban biztos vagyok, hogy ez az ország egyik, de lehet, hogy a legjobban ellen­őrzött beruházása – tette hozzá Gyuris Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!