Szegedi hírek

2022.02.12. 07:00

Pénteken már nem volt meg a napsugaras homlokzat

Január 30-án jelent meg másodjára cikkünk az alsóvárosi, Kisfaludy utcai napsugaras házról.

Farkas Judit

Így festett pénteken a napsugaras ház. A tetővel együtt a jellegzetes oromzat is eltűnt. Fotó: Délmagyarország

Utcabeli olvasóink jelezték: rossz házszámmal szerepel a helyi vé­­delem alatt álló napsugaras házak listáján. A 29/b házszám alatt találtunk az önkormányzattól kapott listán napsugaras épületet, az a ház azonban nem napsugaras: a tulajdonosától korábban megtudtuk, nem is volt soha védett. A 31. szám alatt ellenben állt egy ilyen jellegzetes oromzatú épület, a közelében egy sem. Nem véletlen a múlt idő. Pénteken reggel 8 órakor a háznak már nem volt teteje, így eltűnt a napsugaras oromzat is. 

 

 

Korábban, amikor elbontot­ták a szép régi kaput, jeleztük a szegedi önkormányzatnak és a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalnak: érdemes lenne felülvizsgálni a házszámozást, mielőtt esetleg a házat is lebontják. Legutóbbi cikkünk megjelenése előtt azt az információt kaptuk az önkormányzattól, hogy folyamatban van a házszám felülvizsgálata, a kormányhivatal elektronikus nyilvántartásában pedig nem volt nyoma bontási engedélynek. A ház teteje valahogy mégis eltűnt. A falai még álltak, amikor utoljára láttuk. 

Így festett pénteken a napsugaras ház. A tetővel együtt a jellegzetes oromzat is eltűnt. Fotó: Délmagyarország

Arra, hogy hogyan és miért kaphatott tulajdonosa bontási engedélyt erre az épületre, egyelőre nincs magyarázat. A leglogikusabbat egy környékbeli lakótól kaptuk: ha 29/b alatt szerepel védett ház a listán, a 31. szám miért ne kaphatott volna engedélyt? Feltesszük kérdéseinket mind a szegedi önkormányzatnak, mind a kormányhivatal építésügyi osztályának, mellékelve a fotókat. Amint választ kapunk, visszatérünk a témára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!