Ha tavasz, akkor telepítés

2022.03.22. 07:00

138 mázsa ponty került a megyei horgászvizekbe

A márciusi ünnepi hosszú hétvégét nem mindenki töltötte pihenéssel, a megyei horgászszövetség dolgozói például pontyot telepítettek. Jutott az Atkai-Holt-Tiszába, Mártélyra, Kistelekre és Csanádpalotára is.

Kovács András

Balástyára is érkeztek pontyok.  Fotó: Kuklis István

A Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye horgászszövetségeihez tartozó ecsegfalvi tógazdaságban március 12-én kezdődött meg a IV. tó halászata. 

 

– Éjszaka vékony jégréteg képződött a vízfelszínen, ezért csak a kora délutáni órákban kezdődhetett meg a pontyok első kerítőhalászata – tudtuk meg Oláh Szabolcstól. 

 

A megyei szövetség ügyvezető elnöke hozzátette, a hideget leszámítva a halászatot és a halszállítást csapadék nem be­­folyásolta, így lehetővé vált a célterület, a hullámtéri vizek biztonságos – földúton történő – megközelítése. 

Fotó: Kuklis István

Március 12-én a Nagymágocsi tavakba, a Mártélyi Holt-Tiszába, az Akolszögi- és a Körtvélyesi-­holtágba tettek halat. Vasárnap az éjjeli fagy ismét jégréteget képzett a víz felszínén, de az olvadást követően korábban, már 10 órától megkezdődhetett a halászat. Aznap elsőként az Atkai-holtágra érkezett a megyei szövetség halszállító járműve, majd a Maty-éri víztározóra. Megtudtuk, az atkai vízbe eresztették az ecsegi tó régi időkből megmaradt, 15 kilogrammos ka­­pitális anyapontyát is. 

 

Vasárnap még a Balástyai víztározóba és a Kisteleki horgásztóba is tett halat a horgászszövetség. Hétfőn a Csanádpalotai horgásztó, a Salakos-csatorna és a Gyálai Holt-Tisza Sárgás-Görbe szakaszába történt meg a tervezett pontytelepítés. 

 

Összefoglalva elmondható, szerencsés időjárás mellett történt a telepítés. A háromnyaras biharugrai pikkelyes pontyok kiváló kondícióban, 2 kiló fe­letti átlagsúllyal érkeztek a me­­gye horgászvizeibe, összesen 13 ezer 763 kiló. 

 

A Horgász Egyesületek Csongrád megyei szövetsége kezelésében lévő vizekbe összesen 9216 pontyot tettek, a legtöbb, 3168 kiló az Atkai-Holt-Tiszába került, a legkevesebb, 6 mázsa a Salakos-csatornába. Az egyesületi vizek közül Mártély 20, Nagymágocs, Balástya, Kistelek és Csanádpalota horgászvizei 6-6 mázsa ponttyal lettek gazdagabbak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!