Az év első gasztronómiai fesztiválját rendezték meg a hosszú hétvégén

2022.03.12. 20:28

A Dóm térre költözött a Toros Pálinkafesztivál - Fotók, videó

Idén új helyszínen, a Dóm téren várta a látogatókat a XI. Szegedi Toros Pálinkafesztivál, amit mi más nyithatott volna meg, mint a Magyar Pálinka Lovagrend. A finomságok mellett színpadi produkciók, kirakodóvásár, gyermekjátékok szórakoztatják a szegedieket négy napon keresztül.

Farkas Judit

A disznótoros finomságok illata belengte az egész teret, de az édesszájúakra is gondoltak. Az italok mellet az ételek is csábították a látogatókat. Fotó: Karnok Csaba

Szombaton startolt el az idei év első gasztronómiai fesztiválja Szegeden: új helyszínen, a Dóm téren rendezték meg a XI. Szegedi Toros Pálinkafesztivált, ami idén négy napig tart. A legfinomabb magyar pálinkák és a disznótoros ételek állnak a középpontban, de termelői borokat, kézműves söröket, sajtokat és egyéb finomságokat is kóstolhatnak, akik kilátogatnak a térre - van még rá idejük a hosszú hétvégén. 

 

Már szombat délelőtt is többen nézelődtek, főleg gyerekes családok: - Anya, hazavihetem ezt a cuki lovat? - kérdezte egy kislány póni hátán ülve, miután megpróbálta a nyuszisimogató lakóit is hazakönyörögni. 

Sokféle pálinkát lehet kóstolni, de termelői borokat, kézműves söröket is kínálnak a Dóm téren egészen keddig. Fotó: Karnok Csaba
Forrás: Karnok Csaba

A délután fél ötös megnyitó idejére szépen megtelt a tér, és finom illatok szálltak az árkádok alatt. Ahogy körbesétáltunk, ezen nem is csodálkoztunk: lehetett kapni mindent, ami disznótoros, a tepertőtől a mangalicaszalonnáig. A Paks melletti Bikácsi tanya standjánál elárulták: saját disznóikat dolgozzák fel. 

 

Miután koccintásra invitált minket a Magyar Pálinka Lovagrend dél-alföldi kapitánya, Nagy József - végül a lovagrend tagjai koccintottak, hiszen mi dolgoztunk -, egy apró, de annál vidámabb csöppséget láttunk meg az egyik asztalon ülni. Klavács Ábrahám Fanni és Klavács Zsolt egyéves kislánya, Szofia nem jött zavarba a tömegtől, sőt, ahogy édesanyja megjegyezte, tetszett is neki. A méretes unikornisos lufi is hozzátett a jókedvéhez. Szüleivel Sándorfalváról érkezett, barátjuk, Romsics Anett helyben lakik. 

 

Sokak kezében volt pálinkáspohár, de az ételek is csábították a látogatókat. Kínáltak sok más mellett sült bőrös malacot, csülköt, sült kolbászt, töltött káposztát, lángost, tócsnit és lepényt, édesszájúaknak gofrit, rétest, kürtős kalácsot. Lehetett - és keddig még lehet is - kóstolni és beszerezni sokféle mézet, szarvasgombát és erdei gombákat, különféle kézműves sajtokat. A finomságok mellett kézműves kirakodóvásár, vidámpark, játszóházak, koncertek és bemutatók is várják a város lakóit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!