Hódmezővásárhely

2022.03.16. 08:45

Amíg a jogvita le nem zárul, nem emelnek lakbért a szociális bérlakásokban

Ismét törvényességi felhívással élt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a hódmezővásárhelyi önkormányzat felé. Ezúttal a lakbéremelések miatt emeltek kifogást.

Kovács Erika

Nóvé Katalin az egyike azoknak, akik sérelmezték a lakbéremelést, az idős asszony nyugdíja mindössze 40 ezer forint. A képen Mezei Vidorral, a cigány önkormányzat elnökével látható. ARCHÍV FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Márki-Zay Péter bejelentette, amíg fennáll a jogvita, addig azt kérte a HMSZ Zrt. ingatlankezelő részlegétől, hogy idén ne módosítsák az árakat. A szociális lakásokban élők viszont januártól már emelt lakbért fizetnek. 
 

Lapunk megírta, óriási felháborodást váltott ki a vásárhelyi szociális bérlakásokban élők körében, hogy januártól jóval magasabb lakbért kell fizetniük a lakóknak, mint 2021-ben. Jártunk olyan idős asszonynál, akinek a nyugdíja havi 40 600 forint, és most 2400 forinttal több lakbért kell fizetnie a bérleménye után, amit csak úgy tud teljesíteni, ha a szájától veszi el a falatot. Lapunk levélben kért február elején információt az önkormányzattól a veszélyhelyzet idején történő lakbéremeléssel kapcsolatban, de az elmúlt másfél hónapban nem méltattak bennünket válaszra. 
 

Mezei Vidor, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetője kiderítette, egy 2017-es rendelet alapján emelték meg a lakbéreket. Csakhogy közben a világjárvány miatt a családok többségének nehezebbé vált az élete. Mezei Vidor akkor azt nyilatkozta, vírushelyzet miatt sem nem etikus, sem nem könyörületes lakbért emelni. 
Az emelést a kormányhivatal sem hagyta szó nélkül. Felhívták az önkormányzat figyelmét, hogy a 2020. december 18-i kormányrendelet és az Átmeneti törvény 147. paragrafusának díjemelési tilalmába ütközik a lakbéremelés. A törvényességi felhívást a közgyűlés a márciusi ülésén tárgyalta. Elhangzott, „jogszabály-értelmezési probléma ütközött ki a jogalkalmazók között”. Az önkormányzat szerint maradéktalanul betartották a szabályokat. Márki-Zay Péter polgármester a napirendi pont végén viszont azt is mondta, addig, amíg a jogvita fennáll, arra kérte a HMSZ Zrt. ingatlanrészlegét, hogy idén ne módosítsák az árakat. 
 

Mezei Vidor ezt részleges győzelemként értékelte. 
– Nem tudjuk, hogy mi lesz azzal a pluszpénzzel, amit év eleje óta már kifizettek a bérlők. Remélem, a különbözetet beszámítják a következő hónapok lakbérébe. Márki-Zay Péter a jogvitára hivatkozva függesztette fel a lakbéremelést. Becsületesebb lett volna, ha belátja, hogy a veszélyhelyzetben nem volt tisztességes megsarcolni a legszegényebbeket – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!