Megyénkben is kevesebb volt a hó, de több az ónos eső

2022.03.25. 12:49

Bőven fogyott télen az utak jégoldójából

Ez a tél kevésbé volt csapadékos, a gyakori éjszakai és reggeli fagyok miatt így is 3271 tonna útszóró sót és több mint 90 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki megyénk útjaira. A Magyar Közút Nzrt. közölte, a napokban megkezdik az idei útfelújításokat.

K. A.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly november 10-én indította el téli szezonját, amelyet március 20-án zártak le a szakemberek. Kevesebb havas, csapadékos napot regisztráltak, viszont nagyon gyakoriak voltak az éjszakai és reggeli fa­­gyok, páralecsapódások. Így a megelőző és aktív síkosságmentesítő munkák során összesen 122 ezer tonna útszóró sót és 9,8 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a cég által kezelt 32 ezer kilométeres közúthálózatra. Előbbi 13 százalékkal kevesebb, utóbbi viszont harmadával több, mint az előző téli mennyiség. A látványosan megnövekedett oldatfelhasználást az átlagtól jóval gyakoribb ónos eső indokolta. 
 

 

– Társaságunk makói, hódmezővásárhelyi, szegedi és szentesi mérnökségei, illetve makói autópálya-egysége a téli üzem során összesen 3271 tonna útszóró sót és 90 ezer 338 liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki a Csongrád-Csanád megyei állami utakra – írta érdeklődésünkre a társaság. 
 

 

A mérsékelten csapadékos szezonban az utakat is kevésbé viselte meg az időjárás. A burkolathibákkal kapcsolatos kárbejelentések száma 2021 első két hónapjához képest idén január–februárban 33 százalékkal kevesebb volt. A napokban újra a teljes körű felújítások kezdődnek. 
 

 

Tavaly évtizedes rekordot döntött a Magyar Közút Nzrt., mintegy 1280 kilométernyi, főleg mellékút felújítása indulhatott el, míg idén erre is rátesz 15 százalékot – az átfogó beavatkozások értéke meghaladja a 300 milliárd forintot. A kátyúzási munkákra nagyjából 90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezték be 2022-ben, csaknem 9 milliárd forint értékben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!