Szegedi hírek

2022.03.10. 18:15

Emlékérmékkel tisztelegtek Karikó Katalin és tudóstársai előtt

Két új emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelyekkel a koronavírus-járvány elleni védekezésben központi szerepet játszó mRNS technika feltalálásáért felelős kutatók előtt tisztelgett a Magyar Pénzverő Zrt. és az MNB.

K.K.

A Szegedi Tudományegyetemen bocsátotta ki az emlékérméket Hergár Eszter, az MNB Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója csütörtök. Fotó: Frank Yvette

A 15 ezer forint névértékű ezüst és a háromezer forint névértékű színesfém emlékérméket Hergár Eszter, az MNB Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója bocsátotta ki csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

A Szilos András iparművész által tervezett, csúcsára állított négyzet alakú emlékérmék bemutatják a találmány lényegét és megnevezik a kutatásban résztvevő magyar, amerikai és kanadai tudósokat. Az előoldaluk központi motívuma két módosított mRNS-spirál stilizált ábrázolása. A tudósok találmányának lényege, hogy a terápiás célú mRNS biztonságosan jusson el a szervezetbe, hatékonyan lássa el feladatát, ezért zsírmolekulába csomagolták. Ennek megfelelően az érmék hátlapján a központi motívum egy zsírrészecske, amely magában foglalja a módosított mRNS-spirálokat. A spirálok kinagyítva a zsírrészecske mellett is láthatók. A hátlap szélén a technológia kidolgozásában központi szerepet játszó négy tudós, Karikó Katalin, Pardi Norbert, Drew Weismann és Ian Maclachlan neve olvasható. Az ezüst emlékérméből tízezer, a színesfémből pedig 15 ezer darab készül majd. 

 

Az SZTE stratégiai rektorhelyettese, Széll Márta hangsúlyozta, nagyon büszke az egész egyetemi közösség, hogy a technológia kidolgozásában fő szerepet játszó tudósok közül Karikó Katalin és Pardi Norbert is a Szegedi Tudományegyetemen végezte biológiai tanulmányait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!