Kistelek

2022.03.18. 18:35

Játszottak, tűzoltókocsival ismerkedtek a gyerekek - Fotók

Imre Péter

Fotó: Kuklis István

– Segítek! Nézd csak, így működik. Most te jössz! 

– mondta a kisteleki Klebelsberg Művelődési Központ előtti téren felállított játékokat próbálgató gyerekeknek az egyik óvó néni. A kicsik a jó időben élvezettel vették birtokba a különböző népi fajátékokat a megyei identitást erősítő programsorozat 20. állomásán, Kisteleken. 

A népi fajátékokat „megszállták” az apróságok. Fotók: Kuklis István

A rendezvényekre – amihez még más típusúak is csatlakoztak, például a megye tortája verseny – 300 millió forintot nyert az Európai Szociális Alapból a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat.


 

Termelők

 

Az eddigi hagyományok szerint a helyi és más településekről érkezett termelők is bemutatkoztak. A Kanáltündér, vagyis Apjokné Bognár Mariann először mutatta meg portékáit, a szépen, gyerekszemeknek is kedves mintákkal, figurákkal díszített evőeszközöket, bögréket és poharakat. 
 

– 2011 óta készítek ilyen tárgyakat, szenvedélyemmé vált és 2014 óta már ez a hivatásom, a munkám. A gyerekek rögtön észreveszik, megtetszik nekik és igyekeznek idecsábítani a szüleiket 

– mesélte a makói Mariann. Aki körbe nézett, még sok érdekes és értékes kézműves, házi készítésű terméket láthatott.


 

A 4 éves Daninak legjobban a madzagon húzható lovacska tetszett a játékok közül. Fotó: Kuklis István

Ki lesz tűzoltó?

 

 

A kicsik nagyon élvezték a már említett népi fajátékokat. A helyi Hétszínvirág Óvodából érkezett kiscsoportos Dani elárulta: neki a zsinóron húzható lovacska lett a kedvence, amit a „kantáron” irányítva terelhetett vissza a kiinduló helyre, az „istállóba”. Az az elem is népszerű volt, ahol golyókat guríthattak lejtős vályúban a lányok és a fiúk. Pigniczki Erzsébet óvodapedagógus elmondta, 25 fős csoportjából csak tízen jöhettek el, a többiek betegek, főleg megfázással, vagyis náthával.


A kézműves foglalkozások már a húsvét jegyében teltek, míg a művelődési központ nagytermében a színpadon táncolókat – a Pro-Art Elit Egyesület és Művészeti Iskola képviseletében – nézték tátott szájjal a gyerekek. Arra kérdésünkre, ki lesz közülük táncos csak páran válaszoltak, mikor az óvónő kérdezte, ki jár balettra, már harsányabbak voltak: Ééén!!! – kiáltották többen magasba lendített, jelentkezős kézzel. Lehet, hogy 10-15 esztendő múlva már a színpadon szerepelnek.


A szegedi hivatásos tűzoltók és szerkocsijuk is népszerű volt. Mikor arra jártunk, óvodások ismerkedtek a felszerelésekkel, a sisakot fel is próbálhatták. A legtöbbjük feje „eltűnt” benne, de senki sem nyafogott, hogy nehéz, még a bátortalanabb lányok közül a vállalkozó kedvűek sem. Az ilyenkor elhangzó szokásos kérdésre, hogy ki akar tűzoltó lenni, Zalán lelkesen, felugorva válaszolt: 

– Én szeretnék tűzoltó lenni! Az óvónő megjegyezte: – Gondoltam, ebben biztos voltam Zazi.


 

 

 

Újabb 10 állomás

 

 

A megyei identitás erősítő programsorozat első szakaszát 21. helyszínként március 30-án Ópusztaszer zárja. Mivel azonban a megyei önkormányzat jól, takarékosan gazdálkodott az elnyert támogatással, újabb 10 állomás következik, lehet, hogy már áprilistól.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!