Szegedi hírek

2022.03.19. 07:00

Megyénkben is terjed az influenza

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 10. naptári héten tovább erősödött az influenzaaktivitás. 69 esetben azonosították az influenzavírust, az influenzapozitivitási arány 60,9 százalék volt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 0–14 éves gyermekek között diagnosztizálták a leggyakrabban.

Illusztráció: hegedűs Márk

Hazánkban 20 ezer 900-an for­­dultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel március 7. és 13. között, az előző heti adatokhoz képest ez 11 százalékos emelkedést jelent – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból.

 

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket 16 területen azonosítottak, köztük van Csongrád-Csanád megye is. De ott van a sorban a főváros, to­vábbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye is. 
 

 

A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Zala (670), Szabolcs-Szatmár-Bereg (463) és Baranya (336) megyében volt a legmagasabb, Békés (50) és Komárom-Esztergom (73) megyében pedig a legalacsonyabb. 
 

 

A 10. naptári héten orvosnál megjelent betegek 47 százaléka 0–14 éves gyermek volt. Őket követték a 15–34 éves fiatal felnőttek 30,4 százalékkal, majd a 35–59 évesek 15,1 százalékkal, végül pedig a 60 éven felüliek 7,5 százalékkal. A gyermekek körében a 3 és 5 év közöttiek csoportjában volt a legtöbb panaszos. 
 

 

Múlt héten összesen 96 be­tegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Összesen 69 esetben azonosították az influenzavírust, az influenzapozitivitási arány 60,9 százalék volt. 
 

 

Influenzaszerű megbetege­dések halmozódásáról két jelentés érkezett. Egy Fejér me­­gyei általános iskolából, valamint egy Baranya megyei óvodából. Mindkét intézmény esetében az influenza A(H3) vírust mutatták ki a gyermekektől vett mintákból a vizsgálatok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!