Szegedi hírek

2022.03.22. 09:00

Új zöldbuszok érkeznek Szegedre

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. Az első negyven alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult további hatvan autóbusz beszerzési eljárása. Ebből Szegedre 8 darab új zöldbusz érkezik.

delmagyar.hu

Illusztráció: Magyar Zoltán / MW

Ezenkívül Győrbe 13, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, míg Székesfehérváron 12 darab új jármű kerül.

 

A Volánbusz MÁV–Volán-csoport közleményében azt írja, hogy fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. 

 

A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte. 

 

Az alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. 

A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

 

Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. Az érintett megyeszékhelyek térségében évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, azaz ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.

 

Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti az alternatív meghajtású járművekből álló egyik legnagyobb autóbuszflottát Közép-Európában, amely még az idén tovább bővül. Az MAN Lion's City 12 G típusú, alacsony padlós, gázüzemű járművek közül 75 db a fővárosi agglomerációban, 10 db Szegeden állhat forgalomba nyár végétől; Szolnokon 40 db, Zalaegerszegen pedig 39 db elővárosi kivitelű jármű szolgálhatja az utasok kényelmét ősztől. Az alternatív meghajtású autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

 

A pályázatról és a zöldbuszok érkezéséről Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje is posztolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!