Kirgiz népzenével nyílt meg a tárlat

2022.04.22. 18:32

Prinz Gyula fotóiból nyílt állandó kiállítás Szegeden

Farkas Judit

Fényképfelvételek és látványos panorámarajzok díszítik állandó kiállítás keretében a falakat a Prinz Gyuláról elnevezett terem mellett. A megnyitón megjelentek kirgiz népzenét is hallgathattak. Fotó: Kuklis István

Horváth Dezső, az SZTE TTIK dékánja és Almazbek Asanbaev, a Kirgiz Köztársaság nagykövetségének vezető tanácsosa nyitotta meg péntek délelőtt a Prinz Gyula fényképfelvételeiből és panorámarajzaiból összeállított állandó tárlatot a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéken. 

Kirgiz népzenét is hallgathattak a megjelentek Fődi Ágnes és Hegedűs Zoltán előadásában: az utolsó dalt a tanácsos is velük énekelte. A tanszék 1945-1957 közötti vezetőjéről elnevezett terem mellett látható a kiállítás. A képek mellé információs tábla is került, amiről többet megtudhatnak az érdeklődők Prinz Gyula munkásságáról. 

A neves geográfus 1906-ban részt vett Almásy Gyula Közép-Ázsia expedícióján, és a Tien-Shan hegység olyan vidékeiről készített részletes térképeket és panorámarajzokat, ahol előtte európai utazó még nem járt. Miután fényképezőgépe patakba esett, szabadkézi panorámarajzokkal dokumentálta a földrajzi, földtani megfigyeléseket - ezek a tanszék tulajdonában állnak, nagyított másolatai kerültek ki a falakra. 

Második belső-ázsiai útja is nagy elismerést aratott tudományos körökben. Nem csak a földrajz-, hanem a néprajztudomány is sokat köszönhet a tudósnak: fotói mellett részletes leírásokat is készített a nomád népek - például a kirgizek - XX. század eleji életmódjáról is. 

A kiállítással a nemzetközi hírű geológus professzor előtt nem csak a tanszék, de a Magyar Földrajzi Társaság - ő alakította meg Szegeden az első vidéki szakosztályt - és Kirgizisztán Magyar Nagykövetsége is tisztelgett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!