Ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat az Egyetemi Tavasz keretében

2022.04.20. 17:45

Szent-Györgyi Albert dolgozószobájában jártunk – Videó

A Nobel-díjas tudós személyes tárgyai is megtekinthetők a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert kamarakiállításán. Az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében még két alkalommal ingyenes tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Munkatásunktól

Fotó: Frank Yvette

Szent-Györgyi Albert kalandos életével és világhírű munkásságával ismerkedhetnek meg a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala kamarakiállításának látogatói. A tárlatot az egyetem centenáriuma alkalmából hozták létre, szerdán Csúri-Magosi Rita, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa tartott díjmentes tárlatvezetést az érdeklődőknek az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében. 

 

A látogatók érdekes információkat szerezhettek Szent-Györgyi gyermekkoráról. Megtudhatták többek között, hogy kimondottan rossz tanuló volt a középiskolában, érettségi bizonyítványát azonban már kiváló minősítéssel szerezte. Az orvostudományi egyetemre jelentkezett, ahol orvosprofesszor nagybátyja megbízására élete első tudományos munkáját a végbélről írta. 

A tárlatvezető Szent-Györgyi ifjú éveinek érdekességeiről is mesélt a résztvevőknek, többek között kalandos és veszélyes dezertálása körülményeiről az első világháború idején. Majd fiatal tudósként végzett, külföldi kutatásairól adott összefoglalást. Ösztöndíjat kapott Cambridge-be, ahol ismeretlen anyagot izolált a mellékveséből, amelyet hexuronsavnak nevezett el. 

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter 1928-ban Szegedre hívta az Orvosi Vegytani Intézet vezetőjének, két évvel később foglalta el szegedi katedráját. A napfény városában jött rá, hogy az általa korábban már felfedezett hexuronsav maga a tiszta C-vitamin, amelynek létezéséről tudott a világ, ám képletét elsőként Szent-Györgyi tudta meghatározni. Ezt követően az anekdota szerint egy nem kívánt családi vacsora következtében fedezte fel, hogy a paprika a C-vitamin igazi aranybányája. 

Felfedezéseiért 1937-ben Nobel-díjjal méltatták. 

A kiállításon megtekinthető eredeti kitüntetése is, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumtól kapott kölcsön a Szegedi Tudományegyetem. A díj előlapján az alapító Alfred Nobel profilja látható. Az élettani, illetve orvostudományi Nobel-érem hátoldalán pedig két nőalak látszik. Az egyik a gyógyítás géniuszát jelképezi, aki térdén egy könyvet tart, egyik karjával egy nőalakot ölel át, másik kezében pedig egy csészében forrásból csobogó vizet fog föl, hogy azzal itassa a szenvedőt, így nyújtson segítséget. 

A kamaratárlat dísze Szent-Györgyi Albert eredeti Nobel-érme, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumtól kapott kölcsön a Szegedi Tudományegyetem. Fotó: Frank Yvette

A Nobel-díj mellett a tárlat leglátványosabb része Szent-Györgyi Albert berendezett dolgozószobája, ahol eredeti íróasztalát, aktatáskáját, írógépét, talárját és bőrfotelét is megtekinthetik a látogatók. 

A Somogyi-könyvtár korabeli újságok, a Móra Ferenc Múzeum szintén korabeli kiegészítők, használati tárgyak és bútorok kölcsönadásával tette még hitelesebbé az élményt a betérő látogatók számára. Mindemellett a kiállítás gazdag képanyagban is bővelkedik, számos fénykép tekinthető meg a Nobel-díjas kutató, az egykori Horthy Miklós Tudományegyetem első rektorának szegedi tartózkodásáról, azon belül is egyik legfőbb hobbijáról, a sportról. Látható kép Szent-Györgyiről tanárként, a laboratóriumban munkálkodva, de lovaglás, motorozás, teniszezés, sőt repülés közben is. Utóbbi esetében Vöcsök 41 nevet viselő repülőjével. 

Csúri-Magosi Rita az Egyetemi Tavasz keretében május 4-én és 18-án 15 órától ismét ingyenes tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket az SZTE Rektori Hivatalában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!