Barbara Oakley tanulásmódszertani fortélyokat osztott meg népes közönségével

2022.04.06. 15:20

Világhírű amerikai professzor látogatott a szegedi egyetemre

Barbara Oakley amerikai mérnök professzor tartott előadást a Szegedi Tudományegyetemen tegnap. Tanulást segítő „Learning How to Learn” című Coursera kurzusa a világ legnépszerűbb tananyagainak egyike.

Munkatársunktól

Az oktatásmódszertan vívmányaira, a csoportmunka és a kollaboratív tanulás gyakorlati kérdéseire, valamint a hatékony online oktatási anyagok készítésére is kitért előadásában Barbara Oakley. Fotó: Kuklis István

Több mint hárommillió diák csatlakozott már világszerte Barbara Oakley online tanfolyamához, amelynek keretében egyedülálló tanulásmódszertani tanácsok közvetítésével nyújt gyakorlati segítséget tantárgytól függetlenül, szórakoztató és közérthető stílusban. A mérnök professzor volt az amerikai hadsereg katonája, szolgált például az Antarktiszon és a Bering-tengeren. 

 

Idegen nyelvek tanulása és tolmácsi feladatok ellátása után kezdett a mérnöki tudományok elsajátításába, ennek során szerzett tapasztalatai ösztönözték a „tanulás tanulása” című kurzus kidolgozására. Módszerét és tapasztalatait tegnap személyesen osztotta meg a Szegedi Tudományegyetemen, előadását és workshopjait óriási érdeklődés övezte. 

 

A módszer alapjait komoly kutatások adták az idegtudományok és a kognitív pszichológia területén. Manapság divatos azt mondani, hogy nem kell semmit memorizálni, úgyis utánanézhet a diák az interneten vagy egy könyvben, de ez teljesen téves megközelítés. Ahhoz, hogy valamiben nagyon jók legyünk, igenis memorizálni kell és rengeteget gyakorolni, ismételni. Emellett, ha egy gyerek egy számára teljesen új, bonyolult dolgot próbál megtanulni, megérteni és nem megy neki, akkor szülőként hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy nem próbáltad eléggé. A kutatások azonban kimutatták, hogy ilyenkor kell a gyereknek szünetet tartani, hagyni, hogy mással foglalkozzon, nyugodt állapotba kerüljön, hogy az agy olyan módba kerülhessen, amikor képes feldolgozni az információkat – magyarázta a módszer alappilléreit lapunknak Barbara Oakley, aki azt is elmondta, először látogatott Magyarországra. 

 

Lenyűgözött az ország történelme, az épületek, a kedves emberek és persze a kiváló ételek. A férjemmel beszéltük, hogy hét kilót biztos felszedünk. Továbbá a Szegedi Tudományegyetem oktatással kapcsolatos jövőképét is különlegesnek és nagyon előremutatónak találtam – fejtette ki. 

 

Kapcsolata az SZTE-vel 2019-ben kezdődött, amikor kurzusa magyar változatának elkészítését a szegedi egyetem fordítói csapata vállalta. Szegedi előadását online is közvetítették az EUGLOH európai egyetemi szövetség francia, svéd, portugál és német partneregyetemein érdeklődők számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!