Szeged

2022.05.30. 20:30

A 46-os hősök előtt tisztelegtek

K. A. R.

A Belvárosi temetőben emlékeztek meg elődeikről a hivatásos és a tartalékos katonák. Fotó: Török János

Azokra emlékezünk most, akik a legdrágábbat áldozták a haza oltárán, az életet – hangzott el hétfő délelőtt a Belvárosi temetőben, ahol a 46-osok emlékművénél koszorúzást és megemlékezést tartott az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj. 

A május végi hősök napja, valamint a május 31. a 46-osok emléknapja alkalmából tartottak főhajtást, ennek keretében a 2014-ben újratemetett Domba Miksáról is megemlékeztek, aki a császári és királyi 46. gyalogezred 3. zászlóaljának parancsnoka volt.

A megemlékezésen elhangzott, Csongrád-Csanád megyében Márai Terézia uralkodása alatt hozták létre a 46. tábori ezredet, majd később a történelem és a haderő változásait követve, több átszervezés után jött létre 1851-ben a 46. gyalogezred, ami 1853-tól már nemcsak Szegedet, hanem annak környékét is szolgálta. 1882-ben laktanyát kapott az ezred, ennek egyes épületei még mai is láthatók a Mars téren.

Fotó: Török János

Kiderült, sok más magyar katonához hasonlóan a 46. gyalogezred tagja is ott voltak az első világháború legnagyobb összecsapásaiban, a legtöbb csatát pedig Doberdónál vívták. Ezeknek az eseményeknek és az életüket vesztett katonáknak állít emléket a doberdói fa, ami ma a Móra Ferenc Múzeumban látható, és amely a mai zászlóalj címerpajzsának központi eleme.

A hétfői eseményen a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj hivatásos szerződéses és tartalékos állománya vett részt, a koszorút pedig Nagy László, a zászlóalj megbízott parancsnoka és Beregszászi Attila, a zászlóalj vezénylőzászlósa helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!