Szeged

2022.05.31. 15:49

Az utcára tenné az egészségügyi dolgozókat Botka László

Csaknem negyven egészségügyi dolgozó és családjuk lakhatása került veszélybe, miután Botka László úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg velük a korábban megkötött lakásbérleti szerződésüket – közölte Tápai Péter. A szegedi Fidesz szerint ez az egész ügy a polgármester kicsinyes bosszúja, amiért a többihez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem is alapítványi fenntartásba került.

Suki Zoltán

Vért izzadtak a Covid-19 alatt, most mehetnek az utcára az egészségügyi dolgozók. Fotó: Sándor Judit

Mondvacsinált indokkal és merő rosszindulatból rakna ki az utcára bérelt szolgálati lakásából 39 egyetemi dolgozót és családjukat Botka László a szegedi Fidesz szerint. Tápai Péter, a párt frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy baloldali városvezetésnek csak szavakban fontosak a szegedi egészségügyi dolgozók.

Tápai Péter felhívta a figyelmet, hogy Botka László arra utasította az önkormányzat ingatlankezelő cégét, az IKV Zrt.-t, hogy bontsa fel az egészségügyi dolgozók lakásbérleti szerződését, mégpedig azért, mert az egyetem már alapítványi tulajdonban van. Az ügy még 2021-ig nyúlik vissza, akkor kezdődött egy levélváltás az egyetem vezetése és a polgármester között. Ekkor a Szegedi Tudományegyetem már alapítványi tulajdonban és fenntartásban volt. 

Az egyetem vezetősége tájékoztatta Botka Lászlót, hogy az akkor érvényes lakásrendelet szerint az egyetemi dolgozók a továbbiakban nem jogosultak kedvező áron szolgálati lakás bérlésére, mert a városi szabályozás ezt csak állami fenntartású intézmény dolgozói számára teszi lehetővé.

Emlékeztették a polgármestert, hogy a dolgozóknak egészen egyszerűen nincs pénzük a piacról lakást bérelni. Ráadásul, akik a szolgálati lakásokban laknak, mindannyian kiemelt szerepet töltenek be a koronavírusos betegek ellátásában. Ennek a levélnek a megírása előtt egyébként megkeresték Csarnó Zsuzsánnát, az IKV elnök-vezérigazgatóját, aki kijelentette, hogy a jövőben nem köthetnek új szerződést egyetemi dolgozókkal. Ezután kérték azt, hogy módosítsák a lakásrendeletet.

Botka László pedig válaszolt. A polgármester az egyébként érvényes jogszabályokra hivatkozott. Azt írta, amit az egyetemen már amúgy is tudtak: a Szegedi Tudományegyetem a modellváltása után mar nem állami fenntartási intézmény, míg a rendelet az állami és önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóinak biztosít szolgálati lakást. A veszélyhelyzet miatt egyébként a szerződések december 31-ig érvényesek, de, hogy utána mi lesz, nem tudni.

A polgármester válaszlevelében hozzátette, ha az önkormányzati szolgálati lakásban elhelyezett egyetemi dolgozók lakhatása kérdésessé válik, úgy további egyeztetésre nyitottak.

A szövegét pedig ezzel zárta: Szeged város ezúton is köszöni a Szegedi Tudományegyetem által foglalkoztatott, egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak a több mint egy éve tartó, erőn felüli munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!