Vezető hírek

2022.05.05. 16:30

Egyházi beruházások zajlanak a megyében

Csongrád-Csanád megyében az egyházak révén is folyamatosan zajlanak a beruházások. Elég, ha csak az ópusztaszeri katolikus általános iskola felújítását, hozzá tornacsarnok létesítését és Kisteleken az új református templom építését említjük meg.

I. P.

A pusztaszeri katolikus templomot tavaly szentelték fel. Archív fotó: Karnok Csaba

Kezdjük egy kis időutazással, ugyanis az elmúlt évek egyik legfontosabb projektje a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, hogy Pusztaszeren katolikus templomot építettek – addig csak imaház volt a településen –, mintegy 130 millió forintos költségvetésből. 

A Szentháromság-templomot Kiss-Rigó László püspök szentelte fel tavaly június 13-án, azóta tartottak már falai között esküvőt és keresztelőt is. A fejlesztése folyamatos. A napokban gyűjtés indult a kálvária stációira, a tizennégyből egy már elkészült, azt mutatta meg Antal Imre plébános a híveknek. 

Hasonló a helyzet Kisteleken, ahol a gyülekezeti helyet váltja a közeljövőben a piac szomszédságában épülő, a Valkony Károly és Nádudvari-Szabó Gergő tervezte református templom, az alapkövet február 27-én rakták le, de az építkezés már január végén elkezdődött. Érdekessége, hogy a korábbi imaház kibővített telkén létesül, a költségvetése 220 millió forint. 

A hivatalos nevén Keresztes Nagy Antal Református Missziói Központ munkálatai jól haladnak, a határidő június 30. Akárcsak az ópusztaszeri Szent Miklós Katolikus Általános Iskola energetikai felújítása és hozzá a tornacsarnok építése, erre 381,78 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrást költhet az egyházmegye. A nyílászárókat már kicserélték, a külső szigetelést is elvégezték a szakemberek és készül a sportcsarnok. 

Megtudtuk, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásai között műemlékvédelem alatt álló épület, sportcsarnok, szálloda, konyha és temető egyaránt található. Az Egyházi Épített Örökség Védelme projektben 70 nyertes pályázatuk vesz részt, a Magyar falu programban 25 (egyházi közösségi tér kialakítása, egyházi közösségi tulajdonban lévő temető fejlesztése, közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés) sikeres pályázat megvalósítása zajlik. A közelmúltban újabb 3 eredményes MFP-pályázatról érkezett hozzájuk tájékoztatás. És még nincs vége: a KEHOP projektben 4, míg a Magyar Államkincstár által gondozott Vidékfejlesztési programban 14 sikeres egyházmegyei projekt megvalósítása van folyamatban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!