Három szoba, tizenhárom zár, egy kivezető út

2022.05.12. 20:39

Rabul ejt a rocktörténet

A 60-as, 70-es és 80-as évek magyar rockzene világába hív kalandos időutazásra a rocktörténeti szabadulószoba, ahol a játék során a résztvevők betekintést nyerhetnek a szocializmus zárt keretei közt olykor vergődő, olykor szárnyaló zenészek és rajongóik életébe. A zenei tematikájú játékhoz nem szükséges lexikális tudás, az is végig tud haladni a szobákon, aki nem tudja, milyen színű volt Radics Béla gitárja.

Majzik Attila

Hétfőtől „élesben” is ki lehet majd próbálni a szabadulószobát. Fotó: Majzik Attila

Nagy élmény volt végigjárni a szobákat, ez a többségnek történelem, nekünk meg az életünk. Az embernek egyből eszébe jutott a fiatalsága. Nagyon jó ötletnek tartom, „élesben” is szeretném majd kipróbálni, természetesen nem egyedül, nehogy bent maradjak – mondta nevetve az első bejárás után Kerekes Valéria.

A 3T – Magyar rock történeti szabadulószobát az Életjel KSE hozta létre a Kiss Bálint utcában az Árpád Szabadidős Sportklub háza mögötti pincében. Hogy a helyiségekben minden korhű legyen, arról Arató Mátyás gondoskodott.

Én is ebben a korban nőttem fel, az én szobám is körülbelül így nézett ki, megpróbáltuk Lacival úgy beépíteni a termet, mint hogyha tényleg egy fiatal srác szobája lenne. Ez volt a jellemző akkoriban, hogy teli pakoltuk a szobát poszterekkel, kiraktuk a szép lemezborítókat, a bútorzat meg teljesen önmagáért beszél – mutatott körben Arató Mátyás.

Fotó: Majzik Attila

A magyar 60-as, 70-es, 80-as évek rocktörténetét feldolgozó szabadulószobának bárki nekivághat, nem a zenetörténeti tudás számít a megoldásokban.

Nem a lexikális tudás a lényeg, hanem inkább a helyzetek megoldása. Van, hogy lemezjátszóra kell lemezt feltenni és meghallgatni, magnókazettákat kell lejátszani, illetve különböző olyan dolgok vannak, amelyekhez nem szükséges háttértudás, nem kell tudni például, hogy milyen színű volt Radics Béla gitárja. Gondolkodni kell, hogy megfejtsék a rejtélyeket, amelyek alapján megtalálják az ajtókat nyitó kulcsokat – beszélt a szabadulószobáról Rakk László.

A rocktörténeti szabadulószoba május 16-tól, hétfőtől látogatható előzetes időpontfoglalás után. A zenei időutazásra indulók a 70/386-13-30-as számon tudnak időpontot egyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!