Csodák igenis vannak

2022.06.03. 12:35

Bende már bottal tanul járni

Mindössze két bot segítségével is meg tud már tenni néhány lépést Bende, a súlyos fejlődési rendellenességgel világra jött tiszaszigeti kisfiú. Állapota miatt az is csoda lenne, ha csak ülni tudna, ő azonban keményen dolgozik azért, hogy akár önálló életet is tudjon majd élni.

Timár Kriszta

Bende, akiről még az orvosok is azt gondolták, ülni sem fog tudni, már bottal tanul járni. Fotók: Török János

Fotó: Török János

Több mint egy éve mutattuk be lapunkban először Bendét. A kisfiú nyitott gerinccel, dongalábbal, csípő- és térdficammal, valamint agykamratágulattal jött világra. Súlyos fejlődési rendellenessége miatt szülőanyja a kórházban hagyta, és amikor egy tiszaszigeti házaspár örökbe akarta fogadni, még orvosok is megpróbálták lebeszélni őket erről, mondván, ez a kisfiú még ülni sem biztos, hogy képes lesz. Várkonyi Beáta és férje, Várkonyi Gábor azonban nem volt hajlandó elfogadni, hogy az a mosolygós gyerek, aki elrabolta a szívüket, nem hivatott ennél többre, az elmúlt időszak pedig bebizonyította: csodák igenis vannak. Bende ugyanis először felült, aztán felállt, majd megtanult kerekesszékkel közlekedni, most pedig, harmadik születésnapja környékén mindenki ámulatára már két bottal is meg tud tenni néhány lépést. 

Forrás: Török János

Egy évvel ezelőtt kaptuk meg a kerekesszéket. Már annak is nagyon örültünk, mert kinyílt vele Bende számára a világ. De az, hogy már a saját lábán is jár, hihetetlen. Még nekünk is, pedig mi mindig is hittünk benne – mesélte az édesanya, Beáta. Persze hosszú és nehéz út vezetett idáig, ezt sem titkolja. 

– A pécsi Borsóházban próbálkoztak először azzal, hogy járni tanítsák. Sokat sírt Bende az elején, de szerencsére hamar hozzászokott ehhez az új mozgásformához, amiben először egy járókeret segítette. Április óta viszont a háromlábú bottal is tanul menni. Rettentően hálásak vagyunk azért, hogy október óta minden hónapban egy hetet Pécsen tudunk tölteni, köszönhetően a két szállodának, amelyek ingyenesen befogadnak bennünket. Azóta látványos Bende fejlődése – tette hozzá. 

A kisfiúnak ma már egyre természetesebb, hogy két lábon áll: így segít a konyhában édesanyjának, és sokszor így is játszik. A minap pedig vásárolni is a járókerettel indultak el a kerekesszék helyett.

 

A rohamos fejlődés miatt, ortopéd orvosa javaslatára elhalasztottuk a most esedékes csípőműtétjét is, őszig várunk vele, hogy ne akasszuk meg a járás tanulásában. Ugyanezen ok miatt nem vittük el most a robotterápiára sem – mesélte az édesapa, Gábor. Bende így most teljes erővel arra tud koncentrálni, hogy megtanuljon sétálni, miközben ilyen állapotban egy felnőtt csak feküdni lenne képes. Emellett Szegeden jár Dévény-tornára és úszásra is, ezek is mind a mozgásfejlesztését szolgálják. 

A szülők egyébként a napokban bejegyeztették a Fuss Bende Alapítványt, amellyel kisfiukat és a hozzá hasonló problémával küzdő gyerekeket szeretnék segíteni. Mint mesélték, a kezelések anyagi támogatásán túl előadásokat is terveznek tartani, hogy minél többet megtudhassanak az érintett szülők a lehetőségeik­ről, illetve érzékenyítsék a társadalmat. Azt az összeget, amely az alapítvány számlájára befolyik, azt Bende és a sorstársai gyógykezelésére, fejlesztésére, fejlesztőeszközök beszerzésére, akadálymentes környezet megteremtésére használják majd fel. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!