Szegeden drágultak a legnagyobb mértékben az ingatlanok 2015 óta

2021.03.03. 11:30

Csúcson vannak az árak a használt lakások piacán

Élénkülés jellemezte az elmúlt 5-6 évben az országos, így a Csongrád-Csanád megyei lakáspiacot is. Február végén Szegeden a használt lakások négyzetméterára 444 ezer forint volt, Csongrádon ugyanakkor csak 151 ezer.

Kovács András

Szegeden másfélszeresére nőttek az árak 2015 óta. Illusztráció: Frank Yvette

A KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméterára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb volt a drágulás, a kisebb városokban és a községekben mérsékeltebb.

– A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés a koronavírus-járvány hatására megtorpant. A következő időszakban azonban újabb fellendülés jöhet – derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetés adatain alapuló elemzéséből.

– A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogramban elérhető tá­­mogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést – hangsúlyozta Balogh László. A portál vezető gazdasági szakértője hozzátette, a drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona is felértékelődött.

Szegeden másfélszeresére nőttek az árak 2015 óta.
Illusztráció: Frank Yvette

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint az ingatlanpiaci szempontból keresett településeken – többek között Szegeden, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Szentesen – az eladásra kínált lakások és házak medián négyzetméterára idén február végén 236 ezer forintnál járt, ami 102 százalékos emelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét magasabb áron kínálták.)

Szegeden 148 százalékkal 444 ezer forintra nőttek az árak, Hódmezővásárhelyen 121 százalékkal, 247 ezerre emelkedtek. Közben Szentesen 57 százalékos drágulást regisztráltak, így 166 ezer forint volt a négyzetméter­ár februárban – Csongrádon 151 ezer lett a „középérték”.

– A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a támogatási rendszer, valamint a gazdaság új­­raindulása eredményeként élénkülés várható. Növekedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára elérte a megfizethetőség határait – mondta Balogh László.

További drágulásra Radics Réka sem számít. A szegedi Lakhome Ingatlaniroda tulajdonosa szerint sem nagyon bír el magasabb árat a piac.

– Éves szinten nálunk 2020 jobb volt, mint 2019, azzal együtt, hogy nekünk is volt három hónapunk, amikor csak nézelődtek az emberek – mondta a szakember, hozzátéve, azután később magára talált a piac. A járvány kitörésekor, szűk egy évvel ezelőtt ő is nagyobb visszaesésre számított, mind árban, mind forgalomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!