Al-Ex

2013.05.22. 23:08

A halottak nem szavaznak

A Belvárosi temető csatornázására szánt összeget az igazgató másra költené, bár egy-egy évben hónapokig nem lehet temetni.

Az önkormányzati tulajdonú Testamentum Kft. másodszor terjeszti a Közgyűlés elé a cég 2013-as üzleti tervét. A cég ügyvezetője, Balogi Dániel – egykori fideszes képviselő – az első változathoz képest nem költene pénzt a Belvárosi temető csatornázására. Ez azért is meglepő, mert egy bő hónapja még arról nyilatkozott a Délmagyarországnak, hogy azért csökken a temetések száma, mert „az elmúlt években volt olyan esztendő, hogy hónapokig nem lehetett temetni a magas talajvíz miatt a város legnagyobb sírkertjében, a Belvárosi temetőben.” Aki ragaszkodik a hagyományos, koporsós temetéshez, annak a belvíz idején pl. bértárolást tud ajánlani a Testamentum Kft.

(Csak remélni merjük, hogy ennek nem alakul majd ki valamilyen botrányos olcsósított változata, mint ami az ingyenes, szociális temetés kapcsán előkerült. Ahogy az Index írta a Kormány terveiről, „az ingyenességnek azonban feltétele is van: a hozzátartozónak vállalnia kell, hogy ő vagy a megbízottja »személyesen közreműködik« a temetés során. Neki kell felöltöztetni a halottat, odajuttatni, megásni a sírt, leengedni a koporsót vagy az urnát, végül pedig elhantolni.”)

 

Bár a belvízprobléma magától nem szűnt meg, érdemes megnézni, hogy milyen új tételeket találunk a fejlesztési tervek között. A Testamentum Kft. igazgatója két ravatalozó felújítására tesz javaslatot, ami mögött nem nehéz észrevenni az egyéni képviselői érdekeket. Bár a tápéi és a gyálaréti ravatalozó bizonyára megérett a felújításra, de a Belvárosi temetőben rendszeresen nem lehet temetni, egyáltalán. Hasonlít ez az eset ahhoz, amikor a szakiroda javaslatát felülírva a fideszes többség egyetlen iskola homlokzatfelújítására biztosította a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, miközben a szakiroda balesetveszélyes helyzetek megszüntetésére tett javaslatot. Ez ugyanazon a napon történt, amikor a 20 szegedi választókerületre jutó útfelújítási pénzt gyakorlatilag öt fideszes képviselő osztotta szét egymás között.

 

A Belvárosi temető esetében sem történik semmi más: az évek óta fennálló probléma helyett egyéni képviselői érdekeknek rendelik alá a döntést. Aminek az árát azok fizetik, akiknek „bértároltatni” kell elhunyt rokonukat, vagy nem tudják nekik azt a fajta végtisztességet megadni, amit szerettek volna. Végül is, a halottak már nem szavaznak.

 


Korábbi írások hasonló témában:


var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-26254729-1']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

// ]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!