Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A GVH tavaly 2,4 milliárd forint bírságot szabott ki

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly 204 versenyfelügyeleti eljárást indított és mintegy 2,4 milliárd forint bírságot szabott ki. Az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül, hétfőn fogadta el a hatóság 2007. évi tevékenységéről szóló beszámolót.
204 versenyfelügyeleti eljárásból 158 zárult érdemi döntéssel, melyek közül 84 a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos, 74 pedig antitröszt ügy volt. A GVH 68 esetben, mintegy 2,4 milliárd forint értékben szabott ki bírságot.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását érintő ügyeknél komolyabb jogsértés megállapítására 73 esetben került sor, amelyek során összesen 1,285 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH. Tavaly is kiemelkedő számban voltak a pénzügyi szolgáltatásokra, az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra, valamint az egészségre ható termékekre vonatkozó reklámok, tájékoztatások kapcsán indult versenyfelügyeleti eljárások.

A múlt évben 15 ügyzáró döntés született versenykorlátozó megállapodásokkal kapcsolatban, ebből hat esetben a GVH összesen 1,069 milliárd forint bírságot szabott ki. Az erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytatott eljárásokban 13 ügyzáró döntés született, tíz ügy zárult beavatkozással: az eljárás alá vont vállalkozás mindegyik esetben kötelezettséget vállalt arra, hogy magatartását összhangba hozza a versenyjogi előírásokkal, így bírságot nem szabtak ki. Az öt magyarországi volt koncessziós vezetékes telefonszolgáltató kötelezettségvállalása nyomán jelent meg a piacon például a "csupasz", vezetékes telefonvonal nélküli ADSL szolgáltatás.

A GVH 2007 folyamán két piacon is indított ágazati vizsgálatot, amelyek lezárása 2008-ban várható. Az egyik az elektronikus média gazdasági ágazatba tartozó televíziós műsorszolgáltatás nagy- és kiskereskedelmi, valamint televíziós hirdetés piacán a televíziós reklámok értékesítésével, a sport-és filmjogokhoz való hozzáféréssel, a televíziós műsorcsatornák továbbításának feltételeivel kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése céljából indult ágazati vizsgálat. A másik pedig a pénzügyi szolgáltatások területén a lakossági és kisvállalati bankpiacon indult ágazati vizsgálat, amelynek célja a pénzügyi szolgáltatóktól igénybevett egyes pénzügyi termékek más pénzügyi szolgáltatók hasonló termékeivel történő helyettesítésével - bankváltással - kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése.

A bírósági felülvizsgálat tapasztalatai szerint a GVH elmarasztaló határozatainak mintegy felét támadják meg. A jogerősen elbírált 301 határozatból a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság illetve az Ítélőtábla mindössze 20 esetben változtatta meg a jogalap tekintetében a GVH határozatát, további 17 esetben pedig kisebb-nagyobb mértékben csökkentették a bíróságok a kiszabott bírságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az M6-os autópálya 8,3 kilométeres új szakaszát

Felavatták az M6-s autópálya M0-Érdi tető közötti 8,3 kilométeres szakaszát, amelyet Gyurcsány… Tovább olvasom