Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A tűzoltókban és a postásokban bíznak leginkább a magyarok

A tűzoltókban és a postásokban bíznak leginkább a magyarok, az önkormányzati képviselőkben és a szakszervezetekben pedig legkevésbé - derül ki a Gfk legfrissebb felméréséből.
Míg más országokban a rendőrség is az élbolyba tartozik, itthon a testület csak a középmezőnyben kapott helyet.

Hazánkban a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom, a megkérdezettek túlnyomó többsége - 89 százaléka - vélekedik így. Őket némileg lemaradva, 78 százalékos támogatottsággal követik a postások - derül ki a Gfk Csoport legfrissebb felmérésből. Nemzetközi összehasonlításban - 19 ország válaszadóinak véleménye szerint - szintén ennek a két szakmának a képviselőiben bíznak leginkább az emberek. Magyarországon a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a jótékonysági szervezetek kerültek, más országokban ez terület inkább csak a középmezőnybe tartozik.

Itthon a bíróságoknak és a környezetvédő szervezeteknek az emberek fele szavazott bizalmat, csakúgy, mint a rendőrségnek. A fegyveres testületben csak a görögök és oroszok bíznak kevésbé, a legtöbb országban lényegesen jobb eredményt értek el, összesítésben pedig a harmadik olyan szakmának titulálták, amelyben leginkább megbíznak a megkérdezettek.

A magyarok legkevésbé a bankárokban és az önkormányzati képviselőkben bíznak, és leginkább a szakszervezetekkel szemben bizalmatlanok. Az érdekképviseletek csak 24 százalékos támogatottságot szereztek, igaz, ez alig marad el az előtte álló szakmáktól. A nemzetközi összehasonlításban is ez a három hivatás kapta a legkevesebb bizalmat.

A Gfk nemcsak százalékos arányban, hanem egy bizalmi index szerint is rangsorolta a kilenc szakmát. Egytől négyig - a legrosszabb véleménytől a legjobbig - terjedő skálán lehetett osztályozni a hivatásokat. A legjobb megítélésű tűzoltók indexe 3,59 lett, míg a legrosszabb a szakszervezeteké, 2,26.

Olvasóink írták

  • 3. X-nek 2008. január 29. 12:59
    „X: postás vagy? :DDDDDDDD”
  • 2. X 2008. január 29. 11:34
    „Ezt eddig is tudtuk, hogy mi vagyunk a lista csúcsán. :-) Mi nem kérünk hálapénzt, nem élünk vissza helyzetünkkel, mindegy, hogy ki a segítségre szoruló és még sorolhatnám. Mi tesszük a dolgunkat. Ha baj van segítünk. Most már csak anyagiakban kellene az államnak elismerni mindezt.”
  • 1. VCrash 2008. január 29. 10:32
    „Minden tisztelet a bizalmunkat élvezőknek, de a ´demokrácia´ gyümölcse lett a bizalmatlanság, mert megtanultuk, hogy senkiben, és semmiben lehet ma megbízni. Köszönjük a politikusoknak, a törvényalkotóknak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz sztrájk a Kapos Volánnál

Nem lesz sztrájk szerda reggel a Kapos Volánnál. Hétfőn este megegyezett az idei béremelésről a… Tovább olvasom