Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az RMDSZ és MPP közötti belső koalíciót sürget Markó

Levélben ismételten felajánlotta az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közötti belső koalícióra irányuló javaslatát Markó Béla. Az RMDSZ elnöke Tőkés László EP-képviselőhöz intézett levelében azt írja: az RMDSZ és a szövetségen kívüli politikai csoportosulás választásokon való egységes fellépésének feltételeiről kellene megegyeznünk.
"Az egységes fellépés nemcsak lehetséges, hanem szükséges is, hiszen az RMDSZ egy ilyen összefogás nélkül is bejuthat a parlamentbe, de közös érdekünk, hogy a következő négy évben minél erősebb magyar parlamenti képviseletünk legyen. Az RMDSZ meggyőző, 85 százalékos eredményt ért el ugyan az önkormányzati választásokon, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk a velünk elégedetlenekre, a minket bírálókra, arra a bizonyos 15 százalékra" - írja a szövetségi elnök, utalva arra, hogy az MPP a magyarság szavazatának alig 15 százalékát szerezte meg a helyhatósági választásokon.

Markó felvázolta az ajánlott együttműködést: az RMDSZ listáin az önkormányzati választásokon elért arány szerint biztosítanának bejutó helyeket MPP-politikusoknak. "Közös listát hoznánk létre, de mivel a "külső" koalíciót a törvényes küszöb számunkra nem teszi lehetővé, ezek a jelöltek mindenütt az RMDSZ jelével indulnának" - írja Markó, aki ugyanakkor egy egyezséget is javasol, amely egyértelműen tisztázná, hogy a közös listán bejutott MPP-politikusok megőrizhetnék önállóságukat, és csupán a romániai magyarság egységes politikai fellépését érintő kérdésekben kellene közös álláspontot képviselni.

Az RMDSZ elnöke azt is felvetette, hogy a felajánlott megállapodásba bevehetnék a jövő évi európai parlamenti választásokon való közös indulás kérdését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2020-ig kegyelmeznek a kétütemű járműveknek

A kétüteműek környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló szabályozás 2002-es életbe lépése óta, a kétüteműek száma a harmadára csökkent, jelenleg legfeljebb 100 ezerre tehető. Tovább olvasom