Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Debreceni Egyetem: fejlesztések a reálképzésben

Csaknem ötmilliárd forint EU-támogatással megvalósuló természettudományi-műszaki fejlesztések kezdődnek a Debreceni Egyetemen (DE); a három projekt kivitelezési szerződését Fésüs László rektor, akadémikus és Szűcs Gyula, a Hunép Universal Építőipari Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá hétfőn sajtótájékoztatón a városban.
Fésüs László tájékoztatása szerint a márciusban kezdődő, 2011-ben befejeződő munkák eredményeként új épületbe költözhet az informatikai kar. Az agrárcentrumban interregionális műszaki-agrár szaktanácsadási és továbbképzési központ épül, az orvoscentrumban pedig az "elméleti négyszög" fejlesztésével a patológia, az igazságügyi orvostan és az anatómia csaknem kilencven éves épületei újulnak meg.

A beruházásokhoz több mint 200 millió forint önrészt biztosít az egyetem - közölte a rektor.

Nagy János professzor, az agrárcentrum elnöke hozzátette: elsősorban felnőttképzési és szaktanácsadói feladatokat lát majd el 2011 júliusától az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ, amely korszerű oktatási körülmények között adhat át piacképes, hiánypótló ismereteket közel 3500 tovább- és felnőttképzésben résztvevő hallgató számára.

A több mint egymilliárd forintból felépülő "MAG Ház" azért jön létre, hogy a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által felhalmozott tudást tovább adja a magyar-román határrégióban, de egyúttal a munkavállalók hátrányos helyzetének javítását is megcélozza - fűzte hozzá.

Paragh György egyetemi tanár, az orvoscentrum elnöke kifejtette: az egészségügyi és gyógyszeripari képzés elméleti megalapozásához európai színvonalú infrastruktúrát biztosít az Elméleti Négyszög, amely 2011 nyarától a Farmakológiai Intézetnek, az Anatómiai Intézetnek, az Élettani Intézetnek és az Igazságügyi Orvostani Intézetnek is otthont ad majd.

A műemlék-épületegyüttes közel 6500 négyzetméternyi területrészén új funkcionális laboratóriumok kialakítására és a meglévők fejlesztésére kerül sor. Az 1,5 milliárd forint összeget is meghaladó rekonstrukció során bővül az oktatási és kutatási helyiségek száma is, a korszerű építési megoldásoknak köszönhetően pedig egy akadálymentes, energiatakarékos család-, hallgató- és felhasználóbarát komplexum valósulhat meg - részletezte Paragh György.

Fábián István professzor, a tudományegyetemi karok elnöke az informatikai fejlesztések kapcsán elmondta: az északkeleti régió informatikai-technológiai és gazdasági felzárkózását is elősegítheti, hogy új, korszerű épületbe költözik a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

Modern infokommunikációs eszközökkel és nagy tárolókapacitású szerverekkel olyan regionális informatikai tudásbázis jöhet így létre, ami a hallgatók innovatív ötleteit, valamint az oktatók szakmai tapasztalatát ötvözi a térség informatikai vállalkozásainak tudásával - mondta a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát rendőrök dolgoznak a nyáron Pécsett

Horvát rendőrök teljesítenek szolgálatot a nyáron Pécsett, tekintettel az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom