Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gárdára szabva - új szabálysértési tényállás

A kormány új szabálysértési tényállást alkotott feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel elnevezéssel - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel.
Horváczy Emese, az igazságügyi tárca szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendelet várhatóan jövő hétfőn jelenik meg a Magyar Közlönyben, és utána három nappal lép hatályba.

A kormányszóvivői iroda közleményében az áll, hogy a kormányrendelet szerint szabálysértésnek minősül és pénzbírsággal büntethető a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való nem vezetői, hanem minden más jellegű részvétel.

Emlékeztettek rá, hogy a büntető törvénykönyv alapján ma is büntethető, aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében részt vesz. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a szabálysértést az is elkövetheti, aki korábban semmilyen kapcsolatban nem volt a feloszlatott szervezettel, hiszen nem a korábbi tagok, hanem a jogsértő magatartás büntethetőségéről van szó.

Egy jogállamban, egy jól működő demokráciában elfogadhatatlan, ha egy szervezet a feloszlatást kimondó jogerős bírósági döntést nem tartja tiszteletben, annak ellenére tovább működik - olvasható a közleményben.

A kormányszóvivői iroda szerint ma Magyarországon az egyesülési jog kiemelkedően fontos alkotmányos alapjog, de nem korlátlan alapjog.

Hozzátették: a gyülekezési jog gyakorlása nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására, nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Horváczy Emese, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a rendeletet pénteken írta alá Bajnai Gordon miniszterelnök.

Hozzátette: a Magyar Közlönyben várhatóan hétfőn jelenik meg, és azt követően három napon belül lép hatályba.

Mintegy 200 gárdista sorakozott fel múlt héten szombaton, Budapesten, az Erzsébet téren, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.

A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Több mint 200 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.

Vona Gábor hétfőn elmondta, most szombaton szintén tüntetést tartanak, a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely azt tudomásul vette.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2009. július 11. 17:01
  „Éljen Rákosi!... Jó lesz gyakorolni, mert még a végén valami bajunk esik!”
 • 5. 620829 2009. július 11. 12:18
  „kezdenek a történelmi tanulmányaim visszaköszönni....ávh-gyülekezési szabadság megvonása...csak és kizárolag szankciók.....nevetséges...hol a véleményszabadság???????jogállamban ilyent??????KÖZRÖHEJ!
  REMÉLEM EGY GYORS ELŐVÁLASZTÁS UTÁN CSAK A BÖRTÖNBEMENÉS LESZ AJELENLEGI VEZETEŐINK EGYETLEN ELFOGLALTSÁGA!...KI IS LESZ A CELLATÁRSUK?????”
 • 4. trainman 2009. július 10. 22:58
  „1. hozzászólás achilleus 2009.07.10. 19:05

  Ez nagyon jó felvetés! Ezen a szocialistákra szavazók is elgondolkodhatnának! Most azzal büszkélkednek, a forint-euró árfolyam milyen jó! Akkor miért nem csökkentik a felemelt hitelek részleteit?”
 • 3. lidocain 2009. július 10. 21:33
  „"Egy jogállamban, egy jól működő demokráciában" egy ilyen csalással hatalomra jutott és többszörösen megbukott,hitelét vesztett többnyire bűnözőkből álló kormány már nem uralokodhatna.”
 • 2. dodó 2009. július 10. 21:25
  „Egy teljesen hiteltelen, közútálatnak örvendő bukott kormány szánalmas (és aljas) vergődése.”
 • 1. achilleus 2009. július 10. 19:05
  „Bezzeg a bankok szeptemberig fontolgathatják, hogyan csökkentsék a devizahitelesek kamatait.
  Érdekes milyen gyorsan tudnak ezek dolgozni, ha érdekük ezt kívánja. Ennél gyorsabban csak lopni-csalni-hazudni tudnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon kitüntetett nyolc rendőrt

Elismerő okleveleket adott át Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken nyolc, rendőrnek, akik a július… Tovább olvasom