Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hitelességet, bizalmat javító gazdaságpolitikára van szükség

Hitelességet és bizalmat javító, a szerkezeti átalakulást gyorsító gazdaságpolitikát tart szükségesnek a GKI, Gazdaságkutató Zrt. A kutató cég szerint ezeket a célokat szolgálja a 2008. évi államháztartási hiány GDP-hez viszonyított 3,6 százalék alatt tartása, és a konvergencia program folytatásaként a 3 százalékos hiánycélt tartalmazó 2009. évi költségvetési javaslat előterjesztése és elfogadása.
Vértes András, a zrt. elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte: a hitelesség elérését segítené egy olyan több lépcsős adóreform, amely az egyensúlyi célokkal összhangban van és magatartásváltozást eredményez a gazdasági szereplők viselkedésében leginkább az adóelkerülésben, a szürke és fekete foglalkoztatásban.

A GKI több, célját tekintve hasonló, eszközeiben különböző többlépcsős, 2009-ben megkezdődő adójavaslatot dolgozott ki. Ezek fő célja a gazdaság fehérítése és egyidejűleg a legális jövedelmek adóterhelésének számottevő csökkentése a havi bruttó 140 ezer, éves szinten 1,7 millió forinttól felfelé.

Az első változat egy 10 ezer forintos havi egészségügyi kártya bevezetése 2009-ben a természetbeni egészségügyi járulékok és az egészségügyi hozzájárulás eltörlésével. Hatására 300-350 milliárd forint esik ki a költségvetésből.

A második változat szerint a személyi jövedelemadó (szja) jelenlegi 36 százalékos kulcsa 28 százalékra csökken, 7,2 millió forint feletti éves jövedelem esetén viszont az szja kulcs 40 százalék. Itt a természetbeni egészségügyi járulékoknak havi 12 ezer forint a plafonja. Ez a változat mintegy 450 milliárd forintba kerül, de a költségvetési szféra kisebb bérkiadásain legalább 100 milliárd forint visszaszerezhető. E változásoknak nincs vesztese, mindenki semlegesen, vagy jól jár.

A GKI elnöke szerint egy hiteles, 2012-2013-i céldátummal kitűzött eurócsatlakozási menetrend meghirdetése is segítené a magyar gazdaságpolitika iránti bizalmat.

Olvasóink írták

 • 3. Kolompár Rómeó 2008. június 27. 07:51
  „Aha, lasd National Instruments Debrecen. Lattak, hogy itt megy a szarakodas, megkerdeztek a vezetoket, hogy akkor rovid- es kozeptavon mire szamithatnak, csak blablat kaptak, igy szepen eldontottek, hogy nem itt, hanem Azsiaban folytatjak.

  Ez a hitelesseget es a bizalmat is erositi.

  Koszi szakerto vezetoink.”
 • 2. 4 2008. június 25. 20:03
  „( A GKI elnöke szerint egy hiteles, 2012-2013-i céldátummal kitűzött eurócsatlakozási menetrend meghirdetése is segítené a magyar gazdaságpolitika iránti bizalmat.)

  Ugye ez csak egy vicc itt a cikk végén?
  Hisz mint már kiderült;"..... HAZUDTUNK REGGEL, DÉLBEN, ESTE.."”
 • 1. busch 2008. június 25. 14:12
  „A cikk tartalma egy rossz idöjárasjelentéssel ér egyet.
  lehet,hogy... meg az is elöfordulhat esetleg..majd a végen lecsap a villám.. váltakozásra számítsunk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolta magát a berettyóújfalui díjbeszedő

Rablást jelentett be még hétfőn egy berettyóújfalui asszony, aki egy lap előfizetési díjait szedte… Tovább olvasom