Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb baleset a schengeni határok közelében

Kevesebb és kevésbé súlyos baleset történt márciusban Magyarországon a schengeni külső határok közelében az előző évi azonos időszakához képest. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a határokon és azok közelében március 7-e és 27-e között tartott közlekedés-biztonsági akció sorozatot.
A márciusban lezajlott akció összesített adatai szerint a személyi sérüléssel is járó balesetek száma 17 százalékkal, 519-ről 431-re csökkentmárciusban az előző év márciusához képest a magyarországi schengeni határövezetben. Ezen belül 24 százalékkal csökkent a súlyos és 10 százalékkal a könnyű sérüléses balesetek száma. Halálos baleset 23 volt a 2007 márciusi 36 helyett, ez 36 százalékos csökkenés - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

A csökkenés a márciusban elvégzett uniós, központi és helyi ellenőrzéseknek is köszönhető. A balesetek oka legtöbbször még mindig a gyorshajtás és az elsőbbségi szabályok be nem tartása volt. Ezen felül többször közrejátszott a figyelmetlenség is. A balesetet okozók között sincs különösebb változás az elmúlt évekhez képest: továbbra is a személyautósok okozzák a legtöbb balesetet. A teherautósok, bár arányaiban nem okoztak kevesebb balesetet mint korábban, a karambolok most általában nem jártak súlyos következményekkel.

A márciusi fokozott ellenőrzés ideje alatt 3.367 szondát fújattak meg a sofőrökkel és 37 ittas vezetőt találtak. 17 vezetői engedélyt kellett a helyszínen elvenni, közülük 13 sofőr volt ittas. 36 autónak a forgalmiját kellett elvenni, általában azért, mert érvénytelenek voltak.

Az ellenőrzést végző rendőrök 496 figyelmeztetést osztottak ki, 618 alkalommal bírságoltak a helyszínen, 419 esetben szabálysértési és 17 büntető feljelentést tettek.

A személy és a teherfuvarozó járműveknél 74 szabálytalanságot találtak. Ezek közül 51 eset veszélyes áruszállítás és vezetési - és pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértésével volt kapcsolatos, 20 járművet pedig nem engedtek be az országba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklivel a Föld Napján az OKÉ szervezésében

Az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete (OKÉ) április 22-én ismét kerékpáros felvonulást… Tovább olvasom