Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Kiosztották a 41. Magyar Filmszemle díjait

A legtöbb díjat a Bibliothéque Pascal, Hajdu Szabolcs alkotása és Dyga Zsombor Köntörfalak című játékfilmje kapta a hétfőn zárult 41. Magyar Filmszemlén: mindkét alkotást négy-négy díjjal jutalmazták. A díjkiosztón Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette: hétfőn megszületett a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2013-ig szóló állami támogatását biztosító megállapodás.
A Bibliothéque Pascal nyerte a szemle fődíját, az Arany Orsót, emellett Hajdu Szabolcs alkotásának ítélték oda a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, a legjobb operatőri elismerést és a diákzsűri díját.

A Köntörfalakért kapta Dyga Zsombor megosztva a legjobb rendezői díjat, Elek Ferenc a legjobb férfi alakításért járó elismerést, Czakó Judit pedig a legjobb vágónak járó Arany Ollót és a Film.hu internetes közönségszavazásán is ez a film lett a legjobb.

Két-két díjat vitt el a nagyjátékfilmek között a Vespa (legjobb eredeti filmzene és Tóth Sándor alakításáért színészi különdíj); a Kolorádó Kid (Moziverzum díj és a legjobb látvány- és díszlettervezés díja); A vágyakozás napjai (a legjobb forgatókönyv és az Arany Mikforon díj), valamint a Team Building (legjobb elsőfilm és produceri díj).

A dokumentumfilmek között a Puskás Hungary és a Bádogváros több díjat is kapott. Ezé a két alkotásé lett megosztva a kategória fődíja és mindkettőnek odaítélték a Schiffer Pál rendezői díjat. A Puskás Hungary ezek mellett az Art Mozi Egyesület díját is megkapta.

A díjkiosztó gálán Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette: hétfő délután megszületett a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2013-ig szóló állami támogatását biztosító megállapodás.

A miniszter elmondta, hétfőn délután Bod Péter Ákossal, az MMKA képviselőjével aláírták azt a megállapodást, amely a filmes szervezet számára a következő három esztendőben stabil, enyhén növekvő állami támogatást garantál.

Mint a kulturális tárca vezetője emlékeztetett, hat esztendeje fogadta el az Országgyűlés a filmtörvényt a szakma és a politika egyetértésével, egyetlen ellenszavazat nélkül. Ekkor jött létre az MMKA is, amely az eltelt időben a magyar filmipar meghatározó szereplőjévé vált - fűzte hozzá.

Hiller István szerint a filmtörvény - remélhetőleg végérvényesen - biztosítja, hogy a politikának ne lehessen beleszólása filmszakmai kérdésekbe, ugyanakkor a befektetéseket megsokszorozva kiszámíthatóvá és vonzóvá tette az állam és a filmipar kapcsolatát.

Ezt a rendszert javítani lehet és érdemes, de felváltani valami mással nem - vélekedett.

A korábbi évekkel ellentétben idén a záró gálán adták át a szemle életműdíjait is. Az idén Révész Gittát, a Magyar Filmlaboratórium produkciós vezetőjét, Nagy Anna színésznőt, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendezőt, Zsombolyai János operatőr-rendezőt, Pásztor József gyártásvezetőt és Djoko Rosic szerb-bolgár színészt tüntették ki.

A Magyar Mozgókép Mestere díj két idei kitüntetettje közül hétfőn este Rózsa János Kossuth-díjas rendező is átvette az elismerést. A másik díjazott, Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr-rendező még a múlt héten jelezte: az elismerést majd akkor kívánja átvenni, amikor lemondása a Magyar Mozgókép Közalapítvány éléről jogi értelemben is hivatalossá válik.

A záró gálán Hermann Krisztina, a Magyar Filmművészek Szövetségének ügyvezető titkára vehette át az Árvai Jolán-díjat, amellyel olyan filmes szakembereket tüntetnek ki, akik nem kaphatnak művészeti díjat. A Színház és Filmművészeti Egyetem film- és televízió szakos hallgatóinak elismerését, a Nyakkendő-díjat Török Gábor politológus, az intézmény tanára kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó karambolozott - egy sérült

Egy ember megsérült, amikor két személygépkocsi ütközött hétfő délután Budapest III. kerületében, a… Tovább olvasom