Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Költsünk vagy spóroljunk?

Miközben a kormányfő szerint ha a lakosság költekezés helyett továbbra is erősen spórol, még mélyebb lehet a recesszió, a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők a takarékoskodás mellett érvelnek.
A miniszterelnök szerint ha fennmarad a lakosság erőteljes megtakarítási kedve - miután kevesebb marad fogyasztásra - akár 3,5 százalék is lehet az idén a recesszió. Korábban viszont nem voltak ritkák azok a vélemények, hogy felelőtlen a magyar fogyasztó, hiszen spórolás helyett eladósodik és hitelből fogyaszt, ami miatt a forinthitel-kihelyezéshez sem képződik elegendő belföldi forrás.
Kérdés tehát, hogy a Felelős Állampolgár most mit tegyen, ha a haza gazdasága miatt aggódik. Költsön vagy spóroljon?

Indokolt a megtakarítás

A megtakarítás lenne indokolt - vitakozik a miniszterelnökkel Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő elemzője álláspontját azzal indokolta, hogy a munkahelyek elvesztésének megakadályozása mellett a pénzügyi stabilitás a cél, ezért mindenképpen indokolt az óvatosság. Hozzátette: a spórolás melletti érv az is, hogy Magyarországon az igen jelentős lakossági devizahitel-állomány mögött jó ideje nem áll kellő mennyiségű megtakarítás.

Spóroljon! - hangzik a K&H Bank elemzőjének válasza is. Barcza György hozzátette: a megtakarítás vagy költés dilemmáján jól látszik, hogy miért beteg a magyar gazdaság.

A most fennálló pénzügyi válság épp arról szól, hogy azokat a gazdasági szereplőket - államokat, vállalatokat, háztartásokat -, amelyek korábban túlzottan eladósodtak, a piac rákényszeríti a hitelek törlesztésére. A magyar háztartásokra ugyanez igaz, vagyis bár az elmúlt év utolsó negyedében a magas kamatok hatására nőttek ugyan a megtakarítások, az igazi változást az jelenti, hogy leálltak a hitelfelvételek, s a korábban kölcsönöket felvevők pedig átkerültek törlesztői pozícióba - tette hozzá.

Nem kéne kamatot vágni, kevesebb forintlikviditásra van szükség

Barcza kijelentette: Magyarország nem mérte fel, hogy az eladósodásból nem lesz tartós gazdasági növekedés, ráadásul még az elmúlt hónapokban is hónapokig fordítva ültünk a lovon, mert azt hittük, hogy az USA-beli és a németországi gazdaságösztönző csomagokhoz hasonlót tudunk összerakni.

Hozzátette: valójában inkább Romániával, Ukrajnával vagyunk egy kalapban, és mivel ilyen állami beavatkozásra nincs forrás, jóval nagyobb recesszióval nézünk szembe. E két országban egyébként a jegybank nem vágta vissza jelentősen a felemelt kamatot, és nem kezdett el likviditást pumpálni a bankrendszerbe. Hagyta tehát, hogy likviditásszűkébe kerüljenek a bankok, hogy ezáltal fékeződjön a tőkekiáramlás. Idehaza ugyanakkor a forinthitelezés könnyítését szolgáló likviditásbővítést hajtott végre az MNB, amivel egyúttal a tőkekiáramlást is segítette.

El kell dönteni, mit preferálunk, legyen forintlikviditás a bankrendszerben, vagy a forint árfolyamát védjük. Az utóbbi lenne a fontosabb, hiszen miután devizában vagyunk eladósodva, a forint összeomlása nagyobb problémát okozna, mint a forintlikviditás eltűnése. Ha a forint védelme kap prioritást, itthon is szűkíteni kell a likviditást, illetve kamatemelésre van szükség - vélekedett az elemző.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bespin 2009. február 17. 13:48
  „Lézerdensz,te valami nagymenő lehetsz,akinek teljesen fölösleges ide írogatnia.
  Életbiztosítás=lenyúlás
  Amelyik, ilyen jellegű megtakarítás megérné, az meg nem az én és a többség pénztárcájának van méretezve.
  Örülök, hogy letudtam az ilyen jellegű "befektetéseket", mert az adókedvezményeken kívül, százalékosan nem sok hasznom volt belőle,de te biztos tudod a tutti befektetést.
  Ha mindenkinek megérné így befektetni, akkor nem tépnénk itt szánkat a válságról, hanem lógatnám a lógatnivalót a trópusokon!”
 • 24. cselac 2009. február 17. 12:57
  „Akkor sem kéne általánosítani...”
 • 23. Logaritmus 2009. február 17. 12:54
  „Akinek nincs annyi pénze hogy megtakarítson belőle, az is költheti el úgy a többit, hogy az ne legyen pazarlás. Nem rám tartozik, de bevásárláskor néha látom, hogy mások mit vesznek. Nem ritka az a kép, amikor - legalábbis benyomás alapján - nem éppen módos, többgyermekes család egy halom pénzt költ el egy rakat egészségtelen, vacak, import, ráadásul DRÁGA élelmiszerre: chips, gumicukor, egyéb butaságok. Az elköltött pénz 20%-a ilyenre megy el, legalábbis én sokszor látok ilyet. Aztán ugyanez a család hazamegy, 25-e környékén már nincs pénzük, és szidják a szomszédot, a házfelügyelőt, a kormányt, a politikusokat, a bűnöző cigányokat... A családfő meg napi két doboz cigit szív el.

  Szóval ilyen is van, az ésszerű költekezést már egyéni szinten is elszúrja sok ember, aztán nem átall a költségvetést érintő dolgokról népszavazni, hőbörögni.”
 • 22. Mathiasking 2009. február 17. 12:40
  „A spórolás és a megtakarítás nem ugyan az! Az egyik tudatos cselekvés!”
 • 21. Laserdance 2009. február 17. 12:33
  „20: vannak, szerencsére. A spórolás persze nem jelent mindig készpénzfelhalmozást egy befőttesüvegben. Fizethetsz pl. életbiztosítást, nyugdíjelőtakarékossági számlát vagy bármi ilyesmit. Ezekre adókedvezmény is jár - még:) Amúgy ha a kereseted 10 %-t el tudod tenni, akkor már nagyon jó vagy... Hosszú távon el se tudja képzelni sok ember mennyit is jelent ez... Ha pedig több pénze van valakinek, azt szét kell ostztani több befektetési forma között - bár akinek több van az általában tudja azt jól...”
 • 20. bespin 2009. február 17. 12:29
  „Óóóó, vannak itt olyanok,akik tudnak spórolni??? Mit nevezünk spórolásnak?Mennyi az az összeg , ami ezt a kifejezést megvalósítja?? 10 Ft,100Ft, 10 000Ft??
  Mert én próbálok, de sehogy nem jön össze, pedig a takaróm végét még nem értem el. Mindig sz@rik a macska valamit, ami nem kalkulált kiadássá válik!”
 • 19. Laserdance 2009. február 17. 12:15
  „Egy dolgot mondanék még: talán itt az ideje tényleg komolyan venni, hogy magyar termékeket kell vásárolni, magyar cégeket megbízni ha valami munkát szeretnénk elvégeztetni, és komolyan venni hogy adjanak végre számlát MINDENRŐL! A kocsmában is nyugodtan ki lehet kérni az űdítő után is a blokkot, nem szégyen...”
 • 18. Popipárna 2009. február 17. 12:09
  „A probléma nem ott van ha te a saját lakásod esetleg autód próbálod finanszírozni, hanem amikor albérletben lakó egyén elkezd áruvárárlási hitelt, A esetleg B hitelt luxuscikkkre fordítani. pl plazma tv de akkora hogy a szomszéd házból lehet csak nézni anélkül hogy egy pixel ne takarja ki a filmben szereplő arcát.
  Ez a gond, és elsötétülve veszi fel az egyiket a másik után. És ezt nem fogja neki megoldani a kormány bárkit ültet oda.
  Ilyen alapon naponta válthatnánk kormányt, semmi értelme. Ugyanakkor nekem sem tetszik amit odafenn tesznek, ill ahogy kezelik a dolgokat.”
 • 17. Laserdance 2009. február 17. 12:08
  „Én mindenestre dobtam két százalékot a magánnyugdíjpénztári befizetéseimre, kezdésként.
  Hogy a pénzemmel mit kezdjek - illetve mit kezdjünk - azt még nem tudom. Venni - főleg külföldről, a valutaárfolyamok miatt - biztosan nem fogok semmit...
  Talán ha zuhannak a lakásárak, esetleg érdemes lehet lakást venni... Vagy hosszú lejáratú állampapírokat... De a bankbetét se rossz, mert most pénzhez akarnak jutni a bankok, elég jó kamatokat adnak - csak az a fránya kamatadó ne lenne... Ha pedig tutira akar menni valaki, vegyen aranyat...
  Én biztosan spórolni fogok az elkövetkezendő időszakban...”
 • 16. egy 2009. február 17. 11:53
  „Hogy ne spórólnánk Te idióta, hisz annyi megszorítást csinálsz, hogy nem tudunk miből költeni!!!
  Ha nekem is annyi volna a napi pénzem, mint neked, akkor költenék is rendesen! :(”
 • 15. Piki 2009. február 17. 11:47
  „Hmmm, igen.
  Nem mindenkihez vágtak a szülei a 18 szülinap után egy lakást, vagy autót, vagy ........
  Ha örökség sem volna soha, akkor bukta. Marad az "örökkönörökké albérlet", vagy a hitel lehetősége. Mert ugyebár nem egészséges együtt élni, egy fedél alatt 2-3 generációnak.”
 • 14. Logaritmus 2009. február 17. 11:47
  „barkzso: most félreérted, amit írtam. A kormány dolga nagyon sok minden, de az egyén sem tehet úgy, mintha 4 éves gyermek lenne, felelősség, ész, kötelességek nélkül. Ennyi.”
 • 13. cselac 2009. február 17. 11:45
  „Tisztelt Logar!

  Azt hogy az bánatba lehet megtervezni, hogy 8 hónap alatt a CHF árfolyama 80 Ft-tal lesz magasabb szerinted??? Az egyén hibája az, hogy ha saját lakást akar albérletezés és szülők helyett, akkor muszáj neki hitelt felvenni? Ha lehetne tervezni, akkor azt tenném én is, de a napról-napra változó helyzetben lehetetlen.

  Az, hogy te más világban élsz és elvakultan mész a nagyfőnök marhaságai után, a te dolgod, de ez nem azt jelenti, hogy a más véleményen lévő emberek barmok és csak te vagy a tökéletes. Tiszteld már azokat, akik megtapasztalják a nehézségeket és nem csak szemellenzővel nézik a világot!!!”
 • 12. barkzso 2009. február 17. 11:28
  „Logar szokás szerint csúsztat, összemossa az egyén dolgát/felelősségét az országot kormányzóékkal.
  A szerint amit ő ír minek is egyáltalán kormány? Az emberek túlnyomó része most is megoldja a problémáit, ezért van még cerkóf ferkónak mit lopni...”
 • 11. Logaritmus 2009. február 17. 11:08
  „Popipárna: igazad van, de tartok tőle hogy az ide írogató emberek nem fognak egyetérteni veled. Az öngondoskodás, az ésszerű egyéni jövőtervezés Magyarországon nem népszerű, itt 3-4 millió ember tudatlan látni az igazságot és mindig, minden helyzetben mást okol a bajért, és mástól reméli a megoldást.”
 • 10. Popipárna 2009. február 17. 10:52
  „"Kérdés tehát, hogy a Felelős Állampolgár most mit tegyen, ha a haza gazdasága miatt aggódik. Költsön vagy spóroljon?"
  Mondjuk ha minden ember megoldja a saját problémáját, akkor a gazdaság sem marad ilyen gatya.
  Így most mielőtt a feltett kérdésre választ adnék, megpróbálom a sajátom intézni...”
 • 9. cselac 2009. február 17. 10:17
  „Meg köménymagossat is, meggyes joghurttal.

  Egyébként tisztelettel kérem a miniszterelnö Kúrat, hogy két napi elköltött pénzét utalja át a számlámra. Annyi nekem most elég is lenne.”
 • 8. achilleus 2009. február 17. 10:12
  „7. hozzászólás cselac 2009.02.17. 09:58
  Ha csak kiflire költené a napi 300 ezret, akkor vehetne belőle napi 10000 darab sósat. ;-)”
 • 7. cselac 2009. február 17. 09:58
  „achilleus: a jó édes anyjával egy háztartásban és minden nap ő veszi a reggeli bordás kiflit meg a kakajót.”
 • 6. gardista33 2009. február 17. 09:43
  „en ugy fogok sporolni h nem veszek dm-et :P”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol Jászberénynél

Két kamion és egy személyautó karambolozott kedden reggel hatkor Jászberény és Hatvan között a 32-es… Tovább olvasom