Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nincs megállapodás, ismét áll a vasút

Hétfő hajnali három órakor ismét elkezdődött a vasutasok határozatlan idejű országos sztrájkja. Vasárnap sem született megállapodás a MÁV Zrt-vel és a személyszállításért felelős MÁV Start Zrt-vel a bérfejlesztésről.
Nem született egyezség az úgynevezett még elégséges szolgáltatásról sem, így a vasúttársaság közleménye szerint a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan: járatkimaradásokra és az útvonalak megrövidülésére kell számítani.

A szakszervezet a vasúttársaság munkavállalói részére nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo Zrt. privatizációs bevételéből, illetve a MÁV Start dolgozói részére 10 százalékos alapbérfejlesztést szeretne elérni a 2008-as bérfejlesztésen kívül. A vasúttársaság szerint a követelések teljesíthetetlenek.

A VDSzSz ezért hétfőn hajnali három órától ismét sztrájkot hirdetett meg. Gaskó István az érdekképviselet elnöke vasárnap azt mondta, hogy még nem döntötték el, hogy meddig sztrájkolnak. A vasúttársaság közleménye szerint a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan, az utasok késésekre, járat-kimaradásokra és útvonal-rövidülésekre számíthatnak.

A MÁV-nak közben sikerült megállapodnia a Volánbusszal és a BKV-val, így a menetrendszerinti buszokon elfogadják a vonatbérleteket. A sztrájk ideje alatt fel nem használt vonatjegyeket a vasúttársaság a munkabeszüntetés vége utáni harmadik napig visszaváltja.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút vonalain a vonatok a sztrájk ideje alatt is közlekedni fognak. Igaz a megszokottól eltérően a vonatok nem a MÁV állomásról, hanem a GYSEV pályaudvarról indulnak menetrend szerint, valamint oda is érkeznek meg. Az InterCity vonatok a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek.

A bérekről az egyeztetések hétfőn délelőtt 11 órakor folytatódnak a MÁV és a MÁV Start vezetői, valamint a VDSzSz képviselői közt.

Október vége óta ez már a hatodik sztrájk a vasúton. Volt két órás, hat órás és határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetés is. A különböző vasutas érdekképviseletek demonstráltak egyebek mellett a mellékvonalak bezárása, az egészségügy átalakítása ellen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes a népszavazás Medgyesegyházán

Lezárult a helyi népszavazás a Békés megyei Medgyesegyházán. A fél hetes összesítés szerint a… Tovább olvasom