Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nők munkában: lemaradtunk az uniótól

Míg az uniós országokban a 25 és 55 év közötti nők átlagosan kétharmada dolgozik, addig Magyarországon ez az arány alig éri el az 50 százalékot.
Ennek egyik oka, hogy szemben a nyugat-európai országokkal, nálunk még nem terjedt el a részmunkaidős foglalkoztatás. A másik probléma, hogy kevés az óvodai férőhely, a magánóvodák és bébiszitterek pedig sokba kerülnek. A kismamák azonban csak akkor tudnak munkát vállalni, ha a gyermeket arra az időre el tudják helyezni.

Az unióban, az utóbbi években folyamatosan nőtt a bölcsődék száma, míg a kelet-európai régióban jelentősen csökkent. Lamperth Mónika, még szociális miniszterként kezdeményezte, hogy 2013-ig 15 ezer új bölcsődei férőhely létesüljön, amelyhez 60 milliárd forintnyi uniós forrás szükséges.

Olvasóink írták

 • 7. Olvasó** 2008. május 28. 20:07
  „Ami kimaradt a problémák felsorolásából: nagyon sok helyen nem jelentik be az alkalmazottakat!!!! A másik:sok család széthullik a mindennapos anyagi problémák okozta feszültségektől. Vannak olyan munkahelyek,ahol szóba sem állnak a kisgyermekes anyukákkal,ha valaki szülni megy,nem biztos,hogy visszaveszik a munkahelyére.Bezárják az óvodákat,bölcsödéket,mert nem tudják fizetni az ott dolgozók bérét!Szomorú,hogy ide jutottunk !Van itt probléma bőven ami megoldásra várna. Szívem szerint a kisgyermeküket nevelőkkel nem is dolgoztatnék többet 4 óránál,de ezt csak akkor lehetne megvalósítani,ha a családfőknek a normális életvitelhez szükséges fizetést adnák.”
 • 6. patron 2008. május 27. 21:10
  „Ugyanígy jártak az óvodák is.


  Sajnos igazad van. Valóban nem így kellene lennie.”
 • 5. Goldmund 2008. május 26. 11:24
  „Volt bölcsöde pl. Győrben a Liezen-Mayer u. - Somogyi Béla u. sarkán a gyerekorvosi rendelővel szemben. Csak volt, mert lerombolták, eladták a telket és épült rá egy új társasház. Gondolom ez nem egyedi eset.
  Ez a kormány erre képes: szétverni és eladni, hogy utána hiány legyen és lehessen költeni a pénzt arra, ami 10 éve még megvolt.”
 • 4. patron 2008. május 26. 00:10
  „Hová is lett a sok millió bölcsödei férőhely?

  Most meg csinálni kellenne jó csúszópénzért újra?
  Miért is dolgozzanak a nők? Ha nem akar ne is kelljen neki! Emeljék fel a férfiak fizetését és a nő lehessen, ha akar, otthon.

  Nem leszarom európát? Európát érdekli a Magyar?”
 • 3. 008 2008. május 25. 16:24
  „Így igaz!”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. május 25. 16:01
  „Meg hát ne feledjük, hogy Orsós Dezsavü állandóan terhes, vagy éppen két terhesség között van, így hát mikor dolgozna, nem ér ő erre rá!”
 • 1. maci52 2008. május 25. 14:02
  „A férfiakét sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente száz magyar gyerek tűnik el nyomtalanul

Tízezernél is több gyerek eltűnését jelentették be tavaly a rendőrségen, és közülük száznak azóta sem akadtak a nyomára. Május 25-e az eltűnt gyerekek világnapja. Tovább olvasom